Најновије

Питање Сирије не решава се у Вашингтону, јасно је да Асад остаје на власти

Председници Турске и САД, Тајип Ердоган и Доналд Трамп, потврдили су, у телефонском разговору, да ће се срести у Вашингтону 13. новембра. Каква су очекивања од ове посете за Спутњик коментарише турски експерт Мехмет Али Гулер.

Асад (Фото: САНА)

Турске власти су раније имале сумње у то да ли је такав састанак потребан због акција које је Вашингтон спроводио у вези са Турском. Али Гулер, турски новинар и аутор бројних књига о Блиском истоку,  каже да је тешко рећи какав може бити резултат Ердоганове посете Америци.

„Ствар је у томе што Анкара мора да разуме да пут ка решавању питања Сирије, који одговара интересима Турске, не иде кроз Вашингтон, већ кроз Дамаск. Међутим, ако говоримо о очекивањима Ердоганове администрације поводом тог сусрета, онда се ту углавном ради о укидању одлуке о увођењу санкција против бројних турских званичника и о спровођењу договора предвиђених турско-америчким споразумом“, рекао је Гулер.

Уз оцену да су интереси Турске директно везани за територијални интегритет и политичко јединство Сирије, Гулер је додао: „Управо због тога је потребно да Анкара сарађује са Дамаском. Када је постало јасно да Асад остаје на власти, управа Партије правде и развоја је поставила задатак да се на северу Сирије успостави коридор за Сиријску слободну армију уместо за курдску Партију демократског савеза. Иако је много лакше решити питање супротстављања успостављању коридора за Партију демократског савеза договарајући се с Дамаском, Анкара и даље у том питању сарађује са Сиријском слободном армијом“.

По Гулеровом мишљењу, тиме што је потписала споразум о северу Сирије и са САД и са Русијом, Турска настоји да створи простор за маневрисање.

„Као што је и познато, у почетку је Анкара потписала споразум са САД о прекиду ватре на 120 сати, затим је потписан меморандум са Русијом о прекиду операција на 150 сати. На крају, уместо планиране зоне безбедности дугачке 480 км, она је успела да формира зону од свега 120 километара. У област од 360 километара, која се налази с леве и с десне стране од територије на којој се спроводи операција ’Извор мира‘, ушла је сиријска владина војска“, објашњава турски експерт.

„Претпостављам да ће у будућности Анкара тежити ка томе да потпише други споразум са САД да би, користећи повратак америчке војске у нафтом богате регионе Сирије, проширила територију за успостављање контроле Сиријске слободне армије. Иако ће временом, уколико се не постигне договор са сиријским властима, та ситуација почети да ради против Турске. Зато Турска мора дати све од себе да убеди владајућу партију да не води преговоре са Вашингтоном, већ са Дамаском“, закључио је Гулер.

Скоро половина чланица УН не признаје Косово! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА