Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ГОДФРИ: Србија је економски и политички лидер у региону!

САД су потпуности подржавају циљ Србије да се прикључи ЕУ, поручио је данас амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри додајући да одлука председника САД да одреди изасланика за преговоре Београда и Приштине показује подршку дијалогу на највишем нивоу.

Ентони Годфри и Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Он је, обраћајући се на панелу о односима Србије и Америке на конференцији "Пролазимо кроз зидове", коју организује ЦЕАС у оквиру Седме Београдске НАТО Недеље, рекао да је Србија политички и економски лидер у региону и да игра кључну улогу за стабилност региона.

Годфри је нагласио да је у стратешком интересу САД да се Србија развија као модерна, демократска и наредна земља "која је у миру са својим суседима, у којој је успостављена владавина права и у којој постоје одређени стандарди живота за све грађане".

- У том смислу, Америка подржава ЕУ интеграције и чланство у НАТО. Србија је тренутно у критичној тачки развоја и српрско руководство мора да поведе Србију у новом правцу развоја. Поштујемо српску неутралност и одлуку да буде војно неутрална и, у том смислу, покушавамо да развијемо даљу економско-политичку сарадњу са Србијом - рекао је Годфри.

Он је подсетио да је Метју Палмер јасно образложио да је циљ САД да интергација Западног Балкана на Запад мора да буде завршена.

- За нас то подразумева чланство у ЕУ и НАТО, за цео Западни Балкан, односно за оне земље које желе да се придруже НАТО - рекао је Годфри.

Када је реч о томе што није дато зелено светло за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, Годфри је рекао да се САД надају да ће се те препреке превазићи.

Подсетио је и да је председник Србије Александар Вучцих током самита у Охриду рекао да жели да цео регион напредује на путу ка ЕУ и "да се осмисли један режим међусобне сарадње на нивоу региона који ће бити усклађен са његовим даљим евроатланским интеграцијама".

- Ми смо већ преузели кључне кораке у помагању Србији да крене даље тим путем евроатланских интеграција - рекао је Годфри.

Он је додао да америчка помоћ, која углавном иде преко УСАИД-а, има за циљ да помогне Србији у европксим интеграцијама, али да је пред нама још пуно рада и напора.

- Србија већ предводи на многим фронтовима. У том смислу подржавамо све успехе који су постигнути у екононском сектору. Америчка техничка помоћ, заједно са другим партнерима, допринела је оствареном напретку како би се побољшали услови за инвестиције и пословање у Србији - навео је амбасадор.

Он је додао да Америка у Србији промовише заједничке вредности људских права, али да, како тврди "напади на медије и слобода медија представљају препреку у демократском развоју".

- Неопходно је да се воде отворене дебате у свим темама на широком друштвеном нивоу. Желимо да помогнемо овој земљи да се развије даље и у смислу медијских слобода. Ми помажемо партнерима да развију демократске институције, и да помогну рањивим друштвеним групама, етничким мањинама и да се боре против корупције. Трудимо се да будемо партнер Србији у свим овим напорима - рекао је Годфри.

Француска жели решавање косовског чвора Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА