Најновије

ДАЧИЋ ПРЕД НАТО МОЋНИЦИМА ОТКРИО ШТА ЈЕ ТРАЈНО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО! Ово је план, како доћи до мира са Шиптарима

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да само компромисно решење постигнуто дијалогом Београда и Приштине, уз подршку међународне заједнице, може да обезбеди трајни мир и стабилност. Дачић је истакао да је партнерски однос са НАТО-ом важан елемент државне политике Србије.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић је на отварању НАТО недеље у Београду рекао да не постоји ниједан разлог да нешто што усагласе две стране не буде прихватљиво за било којег трећег актера и додао да је уверен да сваки договор у решавању отворених питања подстицајно делује на одржавање мира и стабилности у региону.

Истакао је и да су за Србију веома важне и гаранције да тзв. косовске безбедносне снаге и друге наоружане формације, састављене од Албанаца, не могу да улазе на север Покрајине без сагласности команданта Кфора.

Како је напоменуо, нажалост, одлазак тих формација у доминантно српске средине се десио више пута и представља потез који је са собом носи потенцијал да ескалира у размерама које се не могу контролисати.

"Зато очекујемо да Кфор, у складу са мандатом, делује превентивно како би неке будуће сличне акције на северу Косова и Метохије биле спречене", поручио је Дачић.

Додао је да је партнерски однос са НАТО-ом важан елемент државне политике Србије и настојања да регион буде трајно стабилан, наводећи да сарадња са Алијансом почива на уважавању политике војне неутралности Србије, без условљавања Србије да постане чланица НАТО-а.

Питање повезивања мора да надвлада питања раздвајања

Према његовим речима, постоји отвореност Србије да унапреди политички дијалог и конкретну сарадњу са НАТО-ом у свим областима од заједничког интереса, указујући да постоје добри односи између председника Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Србија се, рекао је Дачић, позиционирала на међународној сцени као одговоран, предвидљив и кредибилан партнер који доприноси очувању мира и унапређењу безбедности у региону.

"Својим спољнополитичким приоритетима, међу којима су заштита суверенитета и територијалног интегритета наше земље, чланство у ЕУ, промоција регионалне сарадње и неговање пријатељских и партнерских односа на глобалном плану. Србија се потврдила као извозник безбедности и важан чинилац решавања многих, првенствено регионалних питања", истакао је Дачић.

Указао је да Србија континуирано покреће регионалне теме које за циљ имају повећање атрактивности читавог Западног Балкана, што би за последицу требало да има увећање инвестиција и раст трговинске размене, као основе за убрзани економски развој.

"Инцијатива председника Вучића и премијера Едија Раме и Зорана Заева о тзв. регионалном 'мини Шенгену', коју ће, надам се, подржати и остали актери у региону, требало би да створи услове за бржи проток људи и капитала, али и да омогући проспреритет читавог региона, уз истовремено јачање стабилности. Питање повезивања мора да надвлада питања раздвајања", поручио је шеф српске дипломатије.

Деликатан однос Србије и НАТО 

Дачић се осврнуо и на однос Србије и НАТО који је, каже, деликатан због наслеђа из прошлости, односно због НАТО бомбрадовања тадашње СР Југославије, подсетивши да је Алијанса интервенисала без овлашћења СБ УН.

"Те догађаје не можемо да заборавимо и увек ћемо се сећати оних који су страдали. Управо смо ове године комеморативним програмом обележили 20 година од те трагедије, чиме смо желели да упутимо универзалну поруку да се нешто слично не сме поновити ни једној сувереној земљи", рекао је Дачић.

Навео је и да након 20 година Србија и НАТО имају различита гледишта у вези са тим догађајем, али то, каже, не мења реалност да сви учесници тих догађаја имају одговорност и обавезу да учине све да се посредством сарадње очува мир и обезбеди трајна стабилност.

"Србија гледа у будућност и опредељена је да унапређује сарадњу у области одбране и безбедности са чланицама и партнерима НАТО-а. Политика војне неутралности, као основа наше политике не само према НАТО-у, већ и према сваком другом војном савезу, не доводи се у питање", поновио је министар.

Како каже, такво јасно и чврсто опредељење поштује се и на Истоку и на Западу, а истовремено, у потпуности Србија уважава одлуку суседа и других земаља да приступе Алијанси или неким другим војним савезима.

"Зато очекујемо разумевање за наше контакте са земљама које нису чланице НАТО-а, а који су засновани на принципима свестране сарадње, уз вођење политике војне неутралности", рекао је Дачић.

Шта је Веља Илић поручио Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА