Најновије

ГАСОВОД "МОЋ СИБИРА": Следећи месец Путин и Си Ђипинг пуштају у рад чудо инжењерства! (ВИДЕО)

Иако се 2020. очекује пуштање у рад гасовода Северни ток 2, који због сукоба око пројекта у Европи има велику важност, заборавља се да политика Москве окретања Истоку такође даје резултате, једнако важне, ако не и више, али без свакодневних медијских написа.

"Моћ Сибира" (Фото: Јутјуб)

Наиме, џиновска гасоводна мрежа од 4000 километара, способна за транспорт до 61 милијарду кубних метара природног гаса годишње, од чега је 38 милијарди намењено извозу у Кину, рекламирана је као важна компонента у растућем стратешком партнерству између Русије и Кине.

Службена церемонија пуштања у рад гасовода „Моћ Сибира“ биће одржана у јануару, потврдио је ПР кинеског министарства спољњих послова Генг Шуанг.

“Ово је стратешки руско-кинески пројект сарадње у енергетском сектору. Изузетно је важан за продубљивање глобалне сарадње. Захваљујући напорима обе земље, очекује се пуштање у рад гасовода, а испорука првог гаса започеће у јануару рекао је кинески ПР министарства спољњих послова.

Генг је обећао да ће даље појединости бити доступне касније.

Дан раније, Јуриј Ушаков, помоћник руског председника, рекао је новинарима да ће председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг учествовати у заједничком конференцијском позиву следећег месеца за пуштање у рад гасовода „Моћ Сибира“.

Пет година, 18 милијарди долара и пројекат је готов

У мају 2014. су руски гасни див Гаспром и China National Petroleum Corporation потписали споразум о изградњи великог новог састава за снабдевање руским гасом североисточне Кине. Тридесетогодишњи споразум предвиђа годишње снабдевање азијског индустријског дива с око 38 милијарди кубних метара руског гаса. Као додатну предност, гасовод ће такође моћи да транспортује десетине милијарди кубних метара више на домаће тржиште Русије, на руском Далеком истоку.

Нафтовод ће доводити гас из два гасна поља у источном Сибиру: Чајандински у Јакутији и Ковиактински у регији Иркутск, а требао би бити оперативан 2021.

У далекоисточном руском граду Хабаровску гасовод ће се повезати с гасоводом Сахалин-Хабаровск-Владивосток, а део гаса из мреже се планира претворити у ЛНГ за извоз у Јапан. Трошак пројекта укључује улагања у противвредности од око 12 милијарди долара за изградњу самог цевовода и још 6,7 милијарди долара за улагања у производњу гаса.

Почетком ове године Гаспром је најавио амбициозне планове покривања више од четвртине кинеског увоза гаса до 2035. године, што се догађа услед све веће потражње за чистом енергијом азијске привреде.

Гас се почео упумпавати у мрежу „Моћ Сибира“ крајем локтобра. Компанија очекује да ће нафтовод до 2025. достићи извозни капацитет од 38 милијарди кубних метара.

„Моћ Сибира“ је један од неколико главних пројеката који показују растуће политичко и привредно стратешко партнерство Русије и Кине.

“Моћ Сибира” је највећи гасоводни пројект гасовода у историји који спајати Русију, највећег светског извозника гаса, с  Кином, највећег светског потрошача гаса. По цени од 20 милијарди долара у Русији, очекује се да ће Кина у 30 година купити гаса у противвредности од 400 милијарди долара.

„Пројект је доказ да су обострано корисна сурадња и мирољубива коегзистенција две силе чврст темељ за чуда од инжењерства“, пише блогер Шуја Али Кан.

Прочитајте ОВДЕ   ко је био Џејмс Ле Мезурије, британски војник дубоког џепа.

Извор: logicno. com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА