Најновије

ХАОС МЕЂУ ШИПТАРИМА: Зашто је “мини Шенген” посвађао Тирану и Приштину? (ВИДЕО)

Идеја о “мини Шенгену” на простору Западног Балкана, коју заступају Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев, изазвала је бројне оштре реакције политичких кругова у региону, посебно међу албанским политичарима на Косову, што је у последња два дана ескалирало и правим “малим ратом” на линији званична Тирана-Приштина.

Лидери балканске уније (Фото: predsednik.rs)

Док из Приштине једна за другом стижу притужбе да албански премијер не може да говори у име Косова и да је “мини Шенген” супротан косовским интересима, Еди Рама је изјавом да приштински политичари својим ставовима по овом питању праве штету албанској спољној политици, додатно долио уље на ватру.

Шехоли: Тачи љут јер није позван у Нови Сад  

Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли изјавио је за Косово Онлајн да је симптоматично да „мини Шенген“ има подршку САД, али не и неких косовских лидера. Шехоли сматра да би Косово требало да слуша савете САД и ЕУ по овом питању.

„Веома је индикативно да по први пут Стејт департмент говори о томе, да стоје иза тога и да желе да помогну томе, а да Косово не жели и колико видим не тежи да се много укључи. Председник Хашим Тачи, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа и лидер Самоопредељења Аљбин Курти се отворено противе“, каже Шехоли.

Он сматра да је Тачи љут јер није позван на први састанак који је одржан у Новом Саду и да зато није прихватио ни позив да учествује на скупу у Охриду на којем су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.
Шехоли подсећа да врло брзо следи још један сусрет ових лидера у Албанији и да остаје да се види да ли ће Косово тада бити заступљено.

„Имаћемо трећи сусрет врло брзо у Драчу и видећемо да ли ће Косово у тој трећој рунди разговора бити присутно. Сматрам да треба да слушамо савете САД и ЕУ јер није безазлено ово са „мини Шенгеном“. Мислим да је то неки тест и ЕУ и Стејт Департмента како стоје ствари на Западном Балкану“, оцењује Шехоли.

Према његовим речима, реално је очекивати да Тачи размени мишљења са Рамом о овом питању и да се укључи и види шта ће „мини Шенген“ донети.

Ћулибрк: Приштина погоршава своју позицију

Београдски економски аналитичар Милан Ћулибрк каже за Косово Онлајн да није уопште чудно што је дошло до затезања односа на релацији Приштина–Тирана у вези с “мини-Шенгеном”, зато што док Србија преговара са Албанијом о смањењу баријера, у исто време Приштина још држи таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

“Те две ствари иду у потпуно супротним правцима. У случају да дође до успостављања “мини Шенгена” то једноставно не може да опстане паралелно са таксама Приштине на српску робу”, објашњава Ћулибрк.

Он је истакао да супротстављање идеји “мини Шенгена”, Приштину доводи у још гору ситуацију, јер ће осим затегнутих односа са Србијом имати затегнуте односе са свим земљама из окружења.

“Данас смо сведоци да већ годину дана постоје баријере за робу из Србије и БиХ на Косову, а не постоје никакви заштитни механизми који би то спречили и не постоје казнене мере које би то осујетиле. Нажалост правила се не поштују, а поготово међународни документи, док се земље понашају како им највише одговара”, рекао је Ћулибрк, и подсетио да је извоз Србије на Косово због таксе од 100 одсто практично смањен за више од 300 милиона евра и то је директан губитак за српску привреду.

Ћулибрк је казао да с друге стране штету трпе и грађани Косова зато што роба стиже шверцерским каналима, и зато што за ту робу сада плаћају веће цене.

Пачаризи: Не може Албанија у име Косова

Политички аналитичар из Приштине Рахман Пачаризи оцењује да је иницијатива о успостављању “мини Шенгена” добра, али сматра да није добро што је заобишла Косово. Он за Косово Онлајн напомиње да “мини Шенген” неће бити успешан док се не успостави нормализација односа између Косова и Србије.

“То није припремљено како треба. Косово је против тога јер га Србија не признаје као државу, а Албанија се понаша као представник Косова. Косово је независна држава и неће дозволити ни Албанији да потпише нешто у њено име”, рекао нам је Пачаризи.

Србија је економски и политички лидер у региону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА