Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ И ЗАПАДНА АЛИЈАНСА: НАТО не одређује Србији од кога да купује оружје

"Кроз све облике партнерстава са земљама које сарађују са НАТО поштујемо начин на који оне дефинишу своје безбедносне оријентације. Оне имају право да изаберу хоће ли се придружити савезу и бити део безбедносног аранжмана или не", каже Таџан Илдем, помоћник генералног секретара НАТО за јавну дипломатију.

Таџан Илдем (Фото: Јутјуб)

Илдем је учествовао у раду Седме НАТО недеље у Београду.

“Ангажман између НАТО-а и одређене земље, у овом случају Србије, дефинишу очекивања Србије, у којим областима жели јачање сарадње. Из тог разлога сматрам недавно објављени Индивидуални акциони план о партнерству (ИПАП) за период 2019-2021. за важан развој јер обухвата бројне области и приоритете за Србију, али и за НАТО. Сигуран сам да ћемо, као што је и до сада био случај, остварити даљи напредак у партнерству. У овом партнерству, морам да нагласим, нема обавеза и наметања са стране НАТО да Србија треба да размишља о чланству. Поштујемо суверену одлуку Србије да се не придружи НАТО. Имамо бројне партнере који не желе чланство и то је за нас у реду”, каже Илдем.

Српски званичници и већина медија много више наглашавају сарадњу са Русијом него са НАТО, као и наоружање које Србија од Русије купује или „добија“. Како то видите?

“Наравно, не могу судити о томе како су ствари представљене. Међутим, ако Србија одлучи да прибави оружје или оружане системе од неке земље, то је њена суверена одлука коју морамо прихватити и поштовати. НАТО не може да намеће и не намеће партнерима одакле да купују оружје и са којом земљом да развијају своје односе”.

Да ли је та суверена позиција неограничена? Можемо увозити које год желимо оружје одакле год и то не погађа сарадњу са НАТО?

“Ако погледате вредност сарадње са НАТО земљама и партнерима сигуран сам да можете узети у обзир неопходност заједничког рада. Тај рад је важан и за земље НАТО. Али понављам, НАТО није и неће бити у позицији да каже „ово можете, а ово не можете да купујете“. Ми се усредсређујемо на значајно партнерство са земљама попут Србије. Управо сада ниво ангажмана задовољава обе стране. Прошле године генерални секретар НАТО Столтенберг био је овде и састао се са председником и премијером Србије. То показује да имамо добру линију комуникације, добар дијалог између савезника и Србије. Од практичне сарадње сви имамо користи. То доприноси стабилности овог региона који је екстремно важан за НАТО јер је суседство НАТО, где има неких чланица, али и партнера. Безбедан, стабилан и просперитетан Западни Балкан је зато додатна вредност европској безбедности уопште. Свака сарадња коју можемо уживати са појединим земљама у региону је додатна вредност”.

Шта НАТО сада види као главне изазове и претње у региону?

“Било је бројних изазова и неки су још присутни. Али свеукупно, кад погледамо Западни Балкан, постоји релативна стабилност и заједнички интерес свих земаља у региону да имају добре међусобне односе, да решавају нека билатерална питања и да имају регионалне економске иницијативе које воде напретку. Мислим да изазови постоје, али изгледи за бољу будућност и прилике су чак већи од њих. Може се говорити о недостатку напретка и можда прекиду дијалога Београд-Приштина, а НАТО снажно подржава дијалог уз посредство ЕУ”.

Представља ли то безбедносни изазов?

“Треба да будемо реалистични. Циљ треба да нам буде стабилни, сигурни и просперитетни регион у што већој мери. Требало би да подржавамо све иницијативе које елиминишу постојеће проблеме. Били смо тако срећни да поздравимо Преспански споразум који је утро пут решавању питања имена између Северне Македоније и Грчке и уласку Северне Македоније у НАТО. Он је отворио пут и нормализацији односа са суседима, са Грчком и Бугарском. То је био добитак за све. Ако дијалог Београда и Приштине напредује уз постизање решења то ће бити додатни добитак. Дакле, изазови постоје и сви знају о којим изазовима причамо. Али треба подржати иницијативе које помажу елиминацију тих проблема”.

Да ли је сарадња Турске и НАТО угрожена услед њене војне сарадње са Русијом и недавне офанзиве у Сирији?

“Турска је веома важан савезник у НАТО-у који чини велики допринос колективној одбрани НАТО, али и операцијама и мисијама. Истовремено, морамо признати чињеницу да ниједна савезница није толико патила од тероризма као Турска. Стога, постоје легитимне безбедносне бојазни које морамо прихватити, али не мислим да билатерални односи Турске и Русије и недавна операција у Сирији угрожавају било шта што се односи на место Турске у НАТО. Турска ће остати поуздан и снажан савезник у НАТО. Изјаве турског руководства сведоче у прилог томе”.

Прочитајте ОВДЕ како је Србија испровоцирала САД.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА