Најновије

ШЕШЕЉ РАЗОТКРИО ФАРСУ: Евентуално учешће лажне државе Косово у „малом шенгену“ је имплицитно признање независности!

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ је на данашњој конференцији за новинаре подсетио да је поставио посланичко питање председнику Републике Србије Александру Вучићу, да проблематизујући наговештено стварање такозваног малог шенгена, који је већ на известан начин, иако то још није ратификовала Народна скупштина, укључио Србију, Северну Македонију и Албанију.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ (Фото: Српска радикална странка)

Председник Српске радикалне странке је упитао шта то може донети регионална иницијатива названа „мали шенген“ што већ није обухваћено ЦЕФТА споразумом и упозорио да би евентуално приступање и Косова тој иницијативи значило да Београд имплицитно признаје његову независност.

„Зашто нисмо инсистирали на доследном спровођењу ЦЕФТА споразума и да се постепено проширују одређене олакшице у трговинској размени између земаља чланица, као и да се подстиче њихова економска и политичка сарадња“, упитао је Шешељ на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је оценио да је за Србију и српски народ увредљив и сам назив „мали шенген“, али да је много опасније питање статуса чланица, које није јасно дефинисано, за разлику од статуса чланица ЦЕФТА.

Шешељ је подсетио да су идеју о такозваном малом шенгену до сада подржале Србија, Албанија и Северна Македонија, а да се ту скрива опасност да се евентуално прикључење такозваног Косова схвати као да Србија имплицитно признаје косовску независност.

Лидер Српске радикалне странке је навео да су прве три државе учествовале на састанцима у Новом Саду и Охриду, а да је идући састанак заказан за 21. децембар у Драчу.

Према његовој оцени, неслагање које је званична Приштина изнела по том питању и наводни сукоб са албанским премијером Едијем Рамом само је фингирано.

„Почела је игра која ће трајати још месец дана. Још ће се Приштина жешће супротстављати и Рама ће их притискати, а онда ће почети притисак са Запада и у једном тренутку, два-три дана пред састанак у Драчу, албанско руководство у Приштини ће изненада пристати и послати делегацију. И та делегација ће имати статус као и делегација Србије. Где је гаранција да то неће бити тако? Ја је не видим и очекујем да ми председник Републике то разјасни. Шта ће урадити ако Рама доведе делегацију у Драч да учествује равноправно“, упитао је Шешељ.

Он је оценио да је тада једино решење које Србија може да примени отказивање учешћа у „малом шенгену“, јер овај пут нико неће прихватити фусноту у којој се објашњава да је то територија под контролом Унмика, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Говорећи о председнику Србије Александру Вучићу и његовим ингеренцијама,  Шешељ је рекао да он има највећу фактичку власт, која није формална али проистиче из чињенице да је и председник највеће владајуће партије.

„Такав је случај био и код Слободана Милошевића и Бориса Тадића. Он (Вучић) може да учествује у одлучивању о свим питањима где се влада не супротстави његовом учешћу. Он би био формално обавезан да се креће у оквирима које му зада влада, а пошто је цела влада под његовом контролом, фактичко стање је такво“, рекао је Шешељ.

Како су монархисти и социалисти заратили због улице генерала Драже, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА