Најновије

КУРДИ КАМЕНОВАЛИ ПАТРОЛУ, А ОНДА СУ ИХ РУСИ ЗАУСТАВИЛИ: Бесна маса их поштедела, али не и Турке! (ВИДЕО)

Руске и турске трупе већ данима заједно патролирају пограничним појасом на северу Сирије где углавном живе Курди. Патроле су почеле у договореном року од када су се прошлог месеца о повлачењу курдских јединица из пограничне зоне договорили председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Руска војска у Сирији (Фото: mil.ru)

Дуж сиријско-турске границе у патролама руски део конвоја чине оклопна возила "БТР-80", "Тајфун" и "Тигар", док Турци користе своје оклопне транспортере "Кирпи".

Русија такође користи хеликоптере, који су први пут су патролирали изнад града Аин Иса, око којег су недавно курдске и турске снаге водиле жестоке борбе. Сада су руски хеликоптери распоређени у ваздухопловној бази у пограничном граду Камишлију, где су из базе из Латакије пребачени и противваздушни системи "Панцир".

Првих дана су се на интернету појавили снимци како локални Курди камењем и трулим воћем и поврћем гађају оклопна возила руске и турске војске која надзиру договорено подручје.

Ових је снимака било неколико и биле су предмет расправе на друштвеним мрежама. Међутим, једна снимак сугерише да руска војна полиција има добар однос с локалним становништвом.

То показују занимљиве информације објављене 8. новембра на друштвеним мрежама. Представљена су два видеозаписа који приказују пролазак заједничке руско-турске патроле кроз територије такозване "зоне безбедности" на северу Сирије.

Раније су колоне турске и руске војске сусретале с кишом камења трулог воћа и поврћа. Било је чак и покушаја кидања причвршћеног митраљеза на оклопном возилу "Тигар" војне полиције руског министарства обране.

Међутим, овога пута се ситуација с блокирањем пута и каменовањем патрола променила. На кадру се види како се оклопни аутомобил, након првог ударца камена о оклоп, зауставља пред гомилом Курда и из њега мирно излазе два руска војника.

Један објашњава нешто мештанима, који су се окупили како би органозовали  "врућу добродошлицу". Након кратког разговора, руски војници се враћају у оклопно возило "Тигар" и мирно настављају свој посао.

Након проласка руских оклопних возила се појављују турска војна возила која су дочекана кишом камења. Логично је закључити какав је садржај разговора био руске војске и локалних Курда, који су пажљиво гађали турска возила, а "поштедели" руска.

Агресија курдског становништва је постала усмеренија, будући да је Анкара окупирала део сиријске територије који је њихов дом и њихово власништво.

Што се тиче Турака, ни они нису ничим угрожени овим нападима, јер им оклопни транспортери "Кирпи" опружају пуну заштиту од оваквих "заседа". Снимци су важни јер демантирају медијске натписе и приче на друштвеним мрежама о мржњи Курда према Русима, која није ништа мања од мржње према Турцима, што очигледно није тачно.

Погледајте ОВДЕ како изгледа десант руске војске на америчку базу у Сирији.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА