Најновије

ГАРДИЈАН: Премијери Црне Горе и Албаније нудили златне пасоше супер богатој елити!

Премијери Црне Горе, Албаније и карипског острва Санта Луција понудили су држављанства богатим клијентима на скупу у Лондону у замену за одређене "финансијска доприносе" у виду новца или инвестиције, пише данас "Гардијан".

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Премијер карипског острва Санта Луција Ален Частанет рекао је пред око 300 припадника супер богате елите и њихових саветника у хотелу "Роузвуд", који су се окупили на "конференцији о глобалном држављанству", да је економска мисија његове земље "да трага за богатим појединцима којима ће да обезбеди удобно место за живот".

Он је навео да ће у замјену за око 100.000 долара подносиоци захтева добити држаљанство његове државе у року од три месеца.

Уз то је предвиђен и "златни пасош" који укључује безвизно путовање у 145 земаља, укључујући Британију, земље шенгена, Хонг Конг и Сингапур.

Након Частанета на бину су изашли премијер Албаније Еди Рама и његов црногорски колега Душан Марковић.

Црногорски премијер је представио политичка и економска достигнућа владе своје земље, стратешке развојне приоритете као и Пројекат стицања црногорског држављанства.

Рама је након њега представио свој држављанство-за-инвестицију програм, обећавајући "10-годишњи порески одмор" улагачима, мислећи на то да у том периоду неће морати да плаћају порез. Он је подсетио да је Албанија званични кандидат за приступање ЕУ, што би њеним будућим држављанима омогућило да живе и раде широм блока.

На овом скупу са понудама су учествовали министар са Малте, амбасадор из државе Антигва и Барбуда и представници Кипра.

Новоизабрани потпредседник Европске комисије Вера Јоурова рекла је да је овај систем куповине држављанства веома опасан и ризичан, јер њиховим корисницима омогућава да се слободно крећу кроз ЕУ.

Она је нагласила да ЕУ не сме да постане уточиште за криминалце, безбедна зона за корупцију и прљав новац.

- Иако не можемо забранити овакве догађаје, на нивоу ЕУ желимо више транспарентности о томе како се држављанства додељују, као и већу сарадњу земаља чланица - рекла је Јоурова.

Мигрант силовао пса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА