Најновије

ХАРАДИНАЈЕВ КЛАН ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА: Силазак бивших вођа ОВК са власти отвара оптужнице! Тачијев пут ка Холандији води преко Весељија!

Изборни резултати са КиМ неповољани су за странке које су до сада чиниле власт у Приштини – познате и под називом ратна коалиција. На челу тих партија су некадашње вође ОВК, чији су злочини над Србима, Ромима али и Албанцима предмет истраге Специјалног суда у Хагу. Да се писање првих оптужница приводи крају, неки косовски медији закључили су после сазнања да је великом броју осумњичених одузет пасош, како не би напустили КиМ.

Рамуш Харадинај би могао да буде међу првим оптуженима у Хагу (Фото: Јутјуб)

Претпоставља се да се силаском са власти некадашњих вођа Ослбодилачке војске Косова отвара пут да се нађу на оптужницама.

Крајем јула ове године одлазећи косовски премијер Рамуш Харадинај саслушан је у Специјалном суду у својству оптуженог.

То је био позив из иностранства који је променио све. Рамуш Харадинај је поднео оставку, расписани су избори, а после њих, готово сигурно, тзв. ратна коалиција ће у опозиционе клупе. Да ли ће са њих лакше на оптуженичке?

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је после избора на КиМ очигледно да су Харадинај и његов клан један од приоритета интересовања Специјалног тужилаштва и да више немају такве позиције у функционисању институција.

"Хашим Тачи је још увек тзв. председник али се његова позиција клима због нове већине која ће вероватно бити успостављена у парламенту", сматра Дрецун.

Тачи је један од ретких команданата ОВК који није добио позив Специјалног суда. Уједно, и највише пута поменут у извештају Дика Мартија о злочинима и трговини органима, на основу којег је суд и основан.

Адвокат из Приштине Том Гаши подсећа да је у Мартијевом извештају Тачи највише спомињан, 16-17 пута. Изгледи да добије позив нису 99 већ 100 одсто, оцењује Гаши.

Према његовим решима, нема правне логике да Специјални суд заврши свој рад без позивања Тачија у било ком својству - осумњиченог или сведока.

До Тачија преко Весељија

А пут ка Холандији, верује се, крчи му досадашњи председник косовске скупштине, који ће на саслушање почетком децембра.

Дрецун наглашава да је Кадри Весељи као који је као први човек илегалне обавештајне службе Хашима Тачија одговоран за убиство преко 200 људи.

"Може да буде пут ка Хашиму Тачију, да се и он нађе на оптужници. Сазнао сам пар информација које упућују на то да се истраге које спроводи то специјализовано тужилаштво приводе крају, да се њима много много жури", наглашава Дрецун.

Журба, ипак, није реч која описује досадашњи рад суда. Ушао је у пету годину мандата, али ће радити до окончања поступака. Има седиште, комплетно особље, испитано је стотинак људи, али нема оптужница.

Та пракса не чуди адвоката са хашким стажом, који је и сада на листи могућих заступника жртава.

Адвокат Зоран Живановић каже да је таква пракса била и код Хашког трибунала.

"Суд је основан 1993 године, а мислим да је први окривљени обезнањен после годину или две, прва оптужница је подигнута и то је била једна врло периферна особа. Није неуобичајено да такве истраге морају да потрају", наводи Живановић.

Том Гаши очекује од Специјалног суда за ОВК да буде веома озбиљан и да неће третирати случајеве као што су се третирали у време Унмика и Еулекса.

"Што се више одуговлачи подизање оптужница, то је већи ризик за оне који ће бити оптужени", додаје Гаши.

Да се писање првих оптужница приводи крају, неки приштински медији закључили су после сазнања да је великом броју осумњичених одузет пасош, како не би напустили КиМ.

Прочитајте ОВДЕ како би бивши припадници злочиначке ОВК могли да остану без пасоша.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА