Најновије

Мистична српска планина добија и торањ и насеље "Никола Тесла"

Изградња торња и насеља '"Никола Тесла'" на планини Ртањ у фази је пројектовања, изградња се очекује на пролеће, а пројекат ће реализовати руски Институт за физику и технологију и Међународни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле.

Планина Ртањ (Фото: Јутјуб)

- Купили смо пет хектара земље и надамо се ускоро свим дозволама, како би почели на пролеће градњу - каже директорка Центра Милка Кресоја.

Осим торња планиран је и Научно-истраживачки центар у којем ће моћи да раде сви они иноватори који се баве истраживањем патената Николе Тесле.

Овај комплекс подразумева реплику Теслине родне куће и реплике насеља, са циљем да се на ''мистичну српску планину'' привуче велики број туриста.

- Планирамо и да саградимо један од најмодернијих хотела који би носио назив "Смиљан" у којем би ствари левитирале и где би посетиоце дочекивала холограмска верзија лика Николе Тесле - додаје Кресоја.

Торањ ће бити изграђен на узвишењу и ту ће руски научници вршити експерименте онако како је Тесла радио. Према њеним речима, изградња Теслиног торња омогућила би бежични пренос електричне енергије, што је био сан српског научника.

- Тесла је такав торањ већ изградио на Лонг Ајленду 1901. године. Веровао је да је торањ само почетак читавог система који би могао испоручивати струју, без жица, читавом свету. Пошто су финансије пресушиле, Тесла је заложио имовину и на крају, изгубио све. Торањ је уништен 1917. године динамитом - објашњава Кресоја.

Долази апокалипса инсеката! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА