Најновије

НАРЕДБА ИЗ ВАШИНГТОНА: Трамп тражи од Јапана да учетворостручи средства за америчке војнике?

Амерички председник Доналд Трамп затражио је од Јапана да учетворостручи годишњи износ који уплаћује за америчке снаге стациониране на његовој територији.

Шинзо Абе и Доналд трамп (фото: Flickr)

То би значило да та земља убудуће за то издваја око осам милијарда евра, објавио је "Форин полиси".

Постојећи договор који се односи на 54.000 америчких војника стационираних у Јапану истиче у марту 2021, преносе Вијести.

Захтев је пренесен јапанским званичницима током посете Џона Болтона, тадашњег Трамповог саветника за државну безбедност, у јулу, наводи лист, позивајући се на неименоване бивше америчке званичнике.

Портпарол јапанског Министарства спољних послова рекао је да тај извештај није тачан и да се не воде преговори о новом споразуму, преноси Хина.

По јапанској агенцији Кјодо, јапански званичници казали су Болтону да је такво повећање "нереално", истичући да Јапан већ плаћа већи део трошкова за стациониране америчке војнике него други савезници.

Портпарол Стејт департмента рекао је да ће преговори о обнови споразума с Јапаном почети у првој половини идуће године, истичући да америчка посвећеност одбрани Јапана није упитна.

Трамп је поручио и Јужној Кореји да мора више да издваја за америчке војнике који су стационирани на њеној територији, сугеришући да би се они могли чак повући.

НАТО мења политику због Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА