Најновије

ОТКРИВЕН "ДУХ ПУСТИЊЕ"! Овај мистериозни човек је у многоме помогао Исламској држави! Испливали нови детаљи потере за Багдадијем!

Ирачки обавештајни агенти пратили су лидера Исламске државе Абу Бакира ал Багдадија годинама пре него што су на кратко паузирали, што се показао као кључан тренутак. Та пауза је заправо било хапшење једног Багдадијевог зета Мохамеда Али Саџета ал Зубаеија у мају, који се 2015. године придружио Исламској држави и тада постао један од најближих сарадника Багдадија.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Управо је тај тренутак била кулминација тактике праћења Ал Багдадија - склањање оних који су му били најближи, каже генерал Сад ал Алак, шеф ирачких војних обавештајаца.

- Посматрали смо кретање Ал Багдадија на индиректан начин преко његове породице. То нам је дало одређену тајновитост, а оставили смо утисак на Багдадија да га не пратимо - рекао је он.

Ал Зубаеји је помогао Багдадију да избегне власти када је путовао. Након што је сам ухваћен у предграђу Багдада ове године, ирачким обавештајцима је доставио кључне информације, преноси Си Ен Ен.

Он је био тај који је безбедносне снаге спровео кроз тунел у пустињи у близини Каима на западу Ирака недалеко од границе са Сиријом, где су безбедњаци открили личне ствари Багдадија, као и мапе и ручно писане белешке о локацији где би вођа терориста могао да се налази.

Ал Зубаеји је такође и поменуо да би Багдади могао да се налази у Идлибу у Сирији.

Ирачке безбедносне снаге успеле су да се инфилтрирају у Багдадијеву мрежу кријумчарења у Сирији, што је помогло да се на крају дође до њега.

Ирачани су информације поделили са снагама коалиције коју предводе САД, што је на крају довело до тога да га ЦИА и друге америчке јединице нађу.

Багдади је погинуо заједно са двоје деце у рацији у октобру у селу Бариша у Идлибу.

Вест да се Багдади налазио у Идлибу изгледале су чудно за многе аналитичаре. Идлиб је под контролом Хаџат Тахрир ал Шама, побуњеничке групе која има везе са Ал Каидом.

И док су све терористичке групе суштински сличне идеологије, Исламска држава и Ал Каида се годинама сукобљавају у Сирији. Изгледало је нелогично да се тамо крије Багдади, посебно у селу око 5 километара даље од турске границе.

Ал Алак наводи да су вође Исламске државе углавном побегле у северну Сирију како би били ближи изворима прихода.

- Отишао је на запад како би био даље од војске и борби - додао је.

Операција “Око соколово”

Ирак је јурио Багдадија још од када је прокламовао калифат пред џамијом у Мосулу у јулу 2014.

Шпијуни су послати у град и најмање једном су Ирачани заузели простор верујући да могу да га ухвате у клопку. У то време мењао је локацију на којој се налази више од 10 пута дневно, рекао је Ал Алак.

Побегао је из Ирака преко територија које су контролисали његови терористи у августу 2017. Зна се да је у фебруару 2018. био у Деир Езору.

Кључну улогу у овом тренутку имао је отац треће Багдадијеве жене, који је постао познат као "Пустињски дух" због могућности да групе ИД помера без да их ико примети из Мосула у Ираку до Раке у Сирији.

У фебруару 2018. је онда ухапшен Мохамед ал Дулаими, познат као Абу Ибрахим. Био је син бившег Багдадијевог заменика који је тада био и један од важних "курира" за пренос порука. Његово хапшење обелоданило је још информација.

Багдади је Деир Езор напустио након тог хапшења. Наставио је да се креће кроз сиријску пустињу измешу Палмире и Хомса све до марта ове године када се скрасио на северу Сирије где је провео своје послење месеце и извршио самоубиство.

Да ли је коначно дошло време да Кабани падне? Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА