Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СЕ "ПРОКУРТИО": Американци му већ запретили!

УКРАЈИНА - Володимир Зеленски, украјински председник, могао би да постане објекат механизама присилне контроле и санкција попут Аљбина Куртија, а о томе сведоче последња дешавања на НАТО самиту у Виљнусу, где је већ "опоменут", али и где му је већ запрећено од стране Вашингтона.
Зеленски (Фото: Скриншот)

Зеленски (Фото: Скриншот)

Наиме, сви светски медији су пренели писање Блумберга да је Зеленском од стране НАТО лидера речено да “мора да се охлади”, након што је иступио разочаран и љутит са изјавама и објавама на Твитеру упереним против НАТО алијансе.

Он је алијансу због недоношења одлуке о чланству Украјине у НАТО назвао “несигурном”, а затим поручио да је “несигурност слабост”, што је, како пише Њујорк Тајмс, буквално разбеснело Американце, па је онда Зеленски “савладаван” и “убеђиван” да, како наводи Блумберг, “се охлади”.

Зеленски је одлуке НАТО-а назвао прво “апсурдним” и изразио велико незадовољство, а затим након састанака са лидерима НАТО-а, те исте одлуке је назвао “добрим одлукама”.

Зеленски је у првој Твитер објави назвао „невиђеним и апсурдним“ изостанак позива у НАТО на самиту у Виљнусу.

Уследиле прве претње Вашингтона или “Зеленски, немој да се Куртиш!”

Раније су извори Дојче велеа јавили да су Американци после овог инцидента наговестили тиму Зеленског да ако Кијев буде захтевао превише, онда би САД могле да смање испоруке војне помоћи.

Како наводи ДВ, ако Украјина оствари територијалне добитке у наредним месецима, онда ће је до краја ове или почетком следеће године Вашингтон гурати ка мировним преговорима уз напуштање остатка окупираних територија, што ће бити успех за Бајдена као „миротворца“ у изборној години.

Зеленски је два пута у свом говору рекао да Кијев није задовољан овом опцијом.

Извори ДВ преносе и да је Немачка показала максималну уздржаност у погледу чланства Украјине у НАТО. Она је инсистирала да Украјина годишње извештава о спроведеним реформама, што је механизам који додатно усложњава, и паралелно успорава, цео потенцијални процес учлањења Украјине у НАТО.

Јасно је и птицама на грани да је Зеленски у потпуности у зависности од САД, Немачке и других НАТО лидера, као и да Вашингтон ипак ту држи диригентску палицу, али без обзира на целу консталацију и његову немоћ, Зеленски свакако има прилику, али и ситуације када је приморан, да чини потезе ван контроле наведених центара моћи.

Уколико претера, јасно је већ из првих претњи Вашингтона о смањењу доставе наоружања, да ће потпасти под неки вид санкција баш као што је то себи урадио Аљбин Курти који свој политички естаблишмент води у све тежу и тежу ситуацију о чему је сведочила и данашња туча у шиптарском фејк-парламенту.

Прочитајте ОВДЕ шта је Захарова рекла о Вашингтону

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА