Најновије

ТРАЈКОВИЋ: Очекујем да Курти постане оно што је Вучић у Србији

Члан председништва Српског националног форума Момчило Трајковић изјавио је у емисији Слободно српски да лидер Самоопредељења Аљбин Курти може да упропасти победу на протеклим парламентарним изборима, ако остане при својој, како је казао „великоалбанској идеологији”.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Трајковић је рекао да очекује да Курти постане оно што је Вучић у Србији, јер они имају сличности.

„Очекујем да Косово добије Вучића. Вучић је био велики протагосниста и заговарао Велику Србију, па је од носиоца те великосрпске политике данас дошао дотле да хоће да прави компромисе, односно да се разграничи, односно да постане највећи европејац“, истакао је Трајковић.

Сматра да би и Београд требало да помогне Куртију да одустане од своје идеологије.

„Не разумем зашто Вучић мало не размисли, стави прст на чело и каже – ајмо да помогнемо Куртију да постане и он косовски Вучић, да одустане полако кроз процес, од тог концепта Велике Албаније. Ја сам сигуран да уз притисак међународне заједнице, да се то и може десити и да српска страна за партнера има једног новог Куртија. Уколико Курти тај процес не прихвати, он ће нестати са политичке сцене“, поручио је члан председништва Српског националног форума.

Према његовим речима, Аљбин Курти не разуме српско питање, или не жели да га разуме.

„Његов однос према Србима и српском питању на начин на који га је представио у неколико изјава и интервјуа колико сам видео говори да он тај проблем довољно не познаје или жели да га игнорише. И једно и друго је опасно, јер јесте да је тај српски елемент овде мали, али је велики проблем...“, истакао је Трајковић.

Такође, сматра да би Српска листа требало да буде део Владе Косова и да то Курти и свако други мора да прихвати. Према његовом мишљењу, Српска листа је творевина и Београда и Приштине.

„То Београд не крије, али Приштина крије. Дакле, никада та листа не би била таква и не би била јача и не би могла да заузме позиције да нису били ранији избори, да они нису били потребни због Бриселског споразума и због спровођења Бриселског споразума. Дакле када су Срби требали, они су прихватали Српски листу и онда им није сметало то што је државни пројекат, јер је тада у ствари био, условно речено, државни пројекат“, подвукао је Трајковић.

Коментаришући иницијативу Вучића, Раме и Заева о стварању „мини-Шенгена“, Трајковић је казао да је то резултат  неплодотворности политике која води Србију, Албанију и Македонију ка Европској унији.

„Очигледно су тамо врата затворена и мислим да је та мала алтернатива добра. Она ништа друго не значи него уређивање односа у овом делу Балкана и врло интересантно да су те три државе прихватиле да буду темељи и носиоци једне такве политике“, закључио је Трајковић у емисији Слободно српски.

Харадинај стао у одбрану крвника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА