Најновије

"БЛУМБЕРГ": Ево коју стратешку грешку чини неразумни Макрон!

Француска влада је свима јасно ставила до знања шта је председник Емануел Макрон мислио под реформом процеса придруживаја Европској унији,

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Према анализи листа, предложени процес који је изложен у "нон пејперу" и прослеђен европским дипломатама, не би унапредио постојећи метод, већ сугерише да Макрон покушава да питање даљег проширења блока угуши бирократским приговорима.

Стратешка грешка

Тренутни процес захтева да земље кандидаткиње за пријем у ЕУ прихвате и примене европска правила у 35 области, доказујући своју приврженост демократији и владавини закона, као и способност да функционишу као тржишне економије. Није важно у којим областима ће држава почети да спроводи промене. Напредак у свих 35 се редовно оцењује и земљама се саопштава ако у неким сегментима стагнирају или назадују.

То је прилично разрађен и добро тестиран процес на крају кога, као велика награда, долази пуноправно ЕУ чланство.

Француски нон пејпер садржи предлоге промене тренутног процеса у складу са четири принципа - етапно приступање и прилагођавање ЕУ институцијама, строжи услови током процеса, већа финансијска помоћ и конкретније користи за грађане и, на крају, реверзабилност, односно могућност назадовања или санкционисања.

У теорији то делује као значајна промена, пише "Блумберг". Француска предлаже седам корака у којима би се спроводио процес, а кандидаткиње би пре пуног чланства добијале приступе одабраним ЕУ програмима и фондовима.

- Међутим, у пракси се то не разликује пуно од онога што сада имамо. И тренутни процес је реверзибилан док земље не буду прихваћене као чланице, критеријуми за приступ су јасни и ЕУ има моћ да у било ком тренутку смањи или повећа помоћ кандидаткињама. Све земље Западног Балкана имају са блоком споразум о стабилизацији и придруживању који регулишу постепено стварање зона слободне трговине. Посебни програми ЕУ отворени су за ове земље, чак и оне са којима преговори о приступању нису званично отворени.

Што се реверзибилности тиче, пример Мађарске и Пољске показује да државе могу да одбаце европске принципе и након што постану пуноправне чланице, када је кано размишљати о њиховом искључењу.

Ако Макрон заиста жели да ЕУ настави да се шири, он нема разлога да захтева предложене измене пре него што блок отвори разговоре са Северном Македонијом и Албанијом. Ако им се током разговора понуди одређени временски рок придруживања, ове земље вероватно не би имале ништа против.

Према документу. Француска жели да Европска комисија у складу са њеним идејама да коначан предлог измена до јануара 2020. године. То је тешко изводљиво, с обзиром на то да је Комисија преокупирана преношењем власти на нову председницу Урсулу фон дер Лајен и њене комесаре. Мађарска је добила портфељ проширења, а њеног кандидата један одбор Комисије је одобрио тек јуче.

Уколико се и остале чланице сложе са француским планом, лопта ће бити на терену балканских лидера. А што процес дуже траје, Макрон ће бити срећнији - француски гласачи се противе проширењу.

Консензус међу истраживачима који проучавају процес придруживања јесте да су се институционалне промене у новим чланицама десиле само зарад чланства, а не зато што су локални лидери ЕУ законе сматрају нарочито мудрим или корисним. То значи да реформе које државе кандидаткиње спроводе зависе од веродостојности обећања о приступању, а то је управо оно што Макрон подрива.

Штавише, садашњи ниво сарадње са блоком је довољан да земље Западног Балкана просперирају и не омета велике неформалне економије у региону. Подаци светске банке заправо показују да богатство ових земаља не расте спорије од богатства најмлађих ЕУ чланица.

Оно што ЕУ ризикује ако настави да кандидаткиње одгурује од себе јесте суседство које је заклон за кријумчаре и криминалце, а којим ће управљати огорчене националистичке владе. Могући су и локални сукоби који укључују чланице НАТО-а, као што су Албаније и Црна Гора.

- А оно што ће ЕУ и Француска добити ако предузму такав ризик свакако није оно што антимиграцијски гласачи очекују. Становништво земаља кандидаткиња већ емигрира у ЕУ у огромном броју. Макронов отпор проширењу је неразуман и стратешка грешка. Уместо што попуштају гласачима, лидери би требало да се подсете зашто ширење има смисла: између осталог, спољне границе ЕУ ће бити сигурније.

Прочитајте ОВДЕ  све о новој технологији носача авиона.

Извор: Блумберг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА