Најновије

ЕВО ШТА МАКРОН ПРЕДЛАЖЕ БЕОГРАДУ! Француска стратегија проширења ЕУ: Пријем у седам етапа, а најболније српско питање је у последњој

Приступ земаља кандидата чланству у ЕУ требало би ускоро драстично да се промени на основу предлога званичног Париза, који ће се у уторак наћи пред ресорним министрима на савету за опште послове у Бриселу.

Макрон (Фото: Министарство одбране Србије)

Међу тим новинама у незваничном документу је и груписање досадашњих 35 поглавља у седам градуалних пакета.

Тако би се чланство, практично, стицало постепено, у седам фаза, а не по поглављима, како је то било протумачено претходних дана. Конкретно, Париз предлаже да у прву групу уђу поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права и њих би требало као и досад испуњавати читавим током приступног процеса.

С друге стране, поглавље 35, које се односи на остала питања, а у нашем случају на Косово и Метохију, ушло би тек у последњу, седму групу, и решавало би се непосредно пре самог пуноправног чланства. Раније је било предвиђено да напредак у овом поглављу такође прати цео процес. Стадијум 2 обухвата поглавља 14, 15, 21, 22, 25, 26 и 27, а односи се на образовање, истраживање, младе, културу, спорт, околину, транспорт, телекомуникације и енергију. Чим би се отворила и затворила наведена поглавља, кандидати би, на пример, могли одмах да користе европске програме као што су Еразмус плус, Хоризон и Лајф плус и да имају конкретне користи и пре пуноправног чланства у европском истраживачком простору и трансевропским мрежама.

У 3. групи су поглавља 5, 7, 8, 19, 20 и 28 која се тичу запошљавања, социјалне политике, здравства, заштите потрошача и конкурентности.

У четвртом стадијуму су економски и финансијски послови с областима 4, 9, 16, 17, 18 и 32, а у петој - унутрашње тржиште, пољопривреда и риболов с поглављима 1, 2, 3, 6, 10, 11, 12, 13 и 29, што, на пример, отвара врата царинске уније. Фаза 6 обухвата спољне послове с областима 30 и 31, када ћемо морати да ускладимо, на пример, наше односе с Русијом, а фаза 7 - поглавља 33, 34 и 35.

Примена од 2020.

Француска истиче да се европска будућност земаља Западног Балкана не доводи у питање, а предлаже да нови систем заживи већ од јануара.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће у Србији бити укинут цензус са успех референдума.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА