Најновије

ХАШИМ ТАЧИ ЈЕ СРБИН: У Хиландару је сачуван документ! Ево ко му је био прадеда!

Хашим Тачи, такозвани председник лажне државе Косово, има српско порекло, а доказ за то чува се у библиотеци манастира Хиландар, тврде историчари.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Према наводима из црквеног летописа који се чува на Хиландару, Тачијев прадеда Јусуф Тачи рођен је као Радослав Даниловић и био је православни свештеник у Србици. Он је у ислам прешао 1898. године, променио је име у Јусуф и оженио се Албанком, са којом је добио деду Хашима Тачија и још четворо деце.

Хтео да буде хоџа

Стручњаци тврде да о свему овом постоји документ, који се налази у библиотеци манастира Хиландар, а који потиче из манастира Соколица.

“У летопису који се чува на Хиландару наводи се да Радослав Даниловић прелази у ислам и мења име у Јусуф Тачи. Примивши ислам, осим жене попадије, са којом је живео, Јусуф се жени Арнауткињом из једног засеока са Ћићевице, али она му умире на порођају. Јусуф, односно Радослав, потом се жени још једном Арнауткињом из Глоговца и са њом добија петоро деце. Једно од њих је био деда Хашима Тачија”, преноси саговорник, који тврди да је имао увид у документ у манастиру Хиландар.

Према његовим речима, иако Тачијев прадеда није добио верску управу над становништвом, успео је да велику већину својих сународника у Србици преобрати у ислам.

“Вероватно се надао да ће постати хоџа и поново добити верску управу у Србици. Међутим, до краја живота, 1929. године, није успео у томе”, преноси саговорник, уз опаску да је крсна слава Даниловића била Митровдан.

Да у овоме и те како има истине, потврђује и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је раније за ТВ Храм открио да је Тачи директни потомак православног свештеника.

И албански стручњаци све потврђују

Подсетимо, како су писали приштински медији, новинар и политички аналитичар из Албаније Мустафа Нанос својевремено је устврдио да Албанци са Косова и Метохије имају српско порекло, што је изазвало бурне реакције меду њима.
И Мрдменд Меја, универзитетски професор са КиМ, објавио је студију која указује да је порекло Албанаца блиско грчком, сицилијанском и влашком, али и да више од 60 одсто Албанаца има српске гене.

“Хашим Тачи је потомак свештеника Даниловића. Тај Даниловић је рашчињен због тога што се оженио неком другом женом, муслиманком, и онда се потурчио. И ево шта се изродило и од њега сада шта се рађа...”, рекао је митрополит Амфилохије.

Потпуна истина

Коментаришући све ове наводе, познати београдски етнолог и историчар Божидар Кљајевић каже  да је све ово 'апсолутна и потпуна истина'.

“Бавим се пореклом породица већ 45 година. Све ово је сува истина! Према мојим истраживањима, на подручју Албаније и Косова живи око 40 одсто Албанаца који су српског порекла. Улцињски Албанац др Каплан Буровић, књижевник, историчар и публициста, тврди да је њих чак 60 одсто српског порекла. Албанцима сигурно није пријатно да ово чују, али морају да се помире са истином и реалним стањем”, закључује Кљајевић.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће и када Албанија повући признање тзв. независног Косова.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА