Најновије

ИНЖИЊЕРИЈСКА ЈЕДИНИЦА ОПРЕМЉЕНА НОВИМ СРЕДСТВИМА! Улагање у Војску је улагање у квалитет живота сваког од нас!

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, обишао је данас 210. инжињеријски батаљон Друге бригаде Копнене војске у касарни "Рибница“ у Краљеву, где је присуствовао приказу инжињеријских средстава добијених из донације НР Кине Војсци Србије и делу обуке припадника те јединице.

Војска Србије (Фото: vs. rs)

Министар Вулин је, након обиласка техничког парка и приказа обуке, истакао да се данас завршава технички пријем средстава добијених из донације Народне Републике Кине.

- Са великим задовољством морам да кажем да смо први пут од давних педесетих година добили инжињеријску јединицу опремљену потпуно новим средствима, која одговарају највишим светским стандардима. Улагање у Војску је улагање у квалитет живота сваког од нас. Захваљујући овој донацији, захваљујући овим средствима које имамо, моћи ћемо више да помажемо цивилном становништву, моћи ћемо да пробијамо путеве, да постављамо мостове, моћи ћемо да решавамо проблеме које имају локалне самоуправе и које имају наши грађани. Свако улагање у Војску Србије се исплати и свако улагање у Војску Србије побољшава квалитет живота сваког од нас – истакао је министар Вулин.

Према речима министра одбране, успешна и развијена Војска Србије јесте гарант мира наше земље и гарант могућности развоја наше земље.

- Војску чини техника, али је чине и људи који морају да буду задовољни, који морају да буду сигурни. И зато свако повећавање зарада и свако улагање у нашу опрему, као и свако улагање у стандард припадника Војске Србије гарантује да ћемо имати снажнију и бољу Србију - поручио је министар Вулин.

Војсци Србије Народна Република Кина донирала је 40 средстава, у која спадају самоходне инжињеријске машине, моторна возила, средства интегралног транспорта и специјална возила.

Како је истакао заменик команданта 210. инжињеријског батаљона потпуковник Славко Продановић, донација НР Кине у инжињеријским машинама које је тај батаљон добио веома је значајна.

- Машине су изузетних перформанси у односу на машине које смо имали, нове машине су веома добрих карактеристика, које ће побољшати оперативне способности, олакшати рад свима, почевши од руковалаца, војника, до комплетне јединице која ће моћи да извршава много теже и комплексније задатке него до сада – истакао је потпуковник Продановић, додајући да је реч о машинама за тешке радове, међу којима су багери, утоваривачи, дозери гусеничари, дозери точкаши, као и машине за фине и заштитне радове као што су грејдери и ваљци, али и специјална возила која служе за превоз тих машина и пренос терета.

Данас је у касарни "Рибница“ приказан и део обуке, а командант 210. инжињеријског батаљона потпуковник Дамир Новоселац, истакао је да је на полигону за обуку приказан садржај инжињеријске обуке пионирске специјалности у изради и савлађивању минског поља, као и рушење елемената и материјала.

- Осим тога, реализован је и приказ садржаја обуке путно-мостне специјалности, у оквиру које је уз помоћ мостополагача “КРАЗ 255” извршено савлађивање вештачке препреке у дужини од 20 метара – истакао је потпуковник Новоселац.

Једном од машина које су данас приказане у наредном периоду управљаће десетар Владимир Миловановић, руковалац грејдера у 210. инжињеријском батаљону Друге бригаде.

- На оваквим машинама радим већ десет година, од самог почетка у овој јединици. Донацијом НР Кине добили смо нове машине произвођача "Лиу Гонг" које су доста бољих перформанси од наших старих машина и нуде веома добре услове за рад – климатизоване кабине, боље перформансе за рад када је реч о радном положају машина у односу на старије машине – нагласио је десетар Миловановић додајући да ће све то олакшати рад јединице у будућности.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Када је НАТО први пут употребио оружје у званичној мисији и како су напали Јастребове без упозорења, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА