Најновије

КЉУЧНИ ДАНИ ЗА ИМПИЧМЕНТ: Због ових сведока Трамп би могао да лети из Беле куће, а једног имена се посебно плаши

Демократе које желе опозив америчког председника Доналда Трампа и републиканци који се боре да га сачувају, спремају се за кључну фазу саслушања о импичменту који потреса Вашингтон.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Полагање карата које би могло да доведе до тога да Трамп постане први опозван амерички председник почеће вечерас, а најављено је сведочење високох званичника националне безбедности.

Драматична саслушања биће преношена на телевизији и највероватније ће бити пресуђујућа у доношењу одлуке да ли је злоупотребио своју моћ и вршио притисак на Украјину због властитих политичких циљева. Демократе су поједноставиле своје оптужбе против председника и оптужују га за подмићивање због задржавања војне помоћи Украјини.

Уколико републиканци не успеју да поткопају демократске тврдње, они ће морати да спадну на одбрану коју Трамп жели да избегне по сваку цену - тврдиће да је његово понашање није било примерено, али не довољно за импичмент.

Три дана сведочења ставиће на тест и Трампа који није могао да се суздржи од тога да претходне сведоке прозива на Твитеру, док демократе тврде да су такви напади сами по себи довољни за импичмент.

Демократе и републиканци су се током викенда прегруписали након запањујућих открића прошлонеделних сведока. За сада се чини да су демократе ближе победи.

Оно што сви жељно ишчекују је појављивање америчког амбасадора у ЕУ Гордона Сонланда, за кога се претпоставља да је био директна веза у комуникацији између Трампа и Украјинаца.

Демократе желе да потврде да му је Трамп наредио да задржи скоро 400 милиона долара војне помоћи за Украјину док Кијев не обећа да ће покренути истрагу о мешању у председничке изборе 2016. године и пословањима сина његовог изборног ривала Џоа Бајдена.

Републиканци ће вероватно покушати да доведу у питање кредибилитет Сондланда као сведока, а он ће морати да бира између сопствене правне изложености и заштите председника.

Сведочење дипломатског помоћника Дејвида Холмса заказано је за четвртак. Он је прошле недеље иза затворених врата Конгреса сведочио да је чуо како Трамп прего мобилног телефона пита Сондленда да ли је Украјина спремна да отвори истраге које је затражио од њеног председника Володимира Зеленског.

Демократе би његово сведочење могли да искористе да попуне евентуалне рупе које би остале после Сондлендовог саслушања. Си-Ен-Ен је пренео да су републиканци били више погођени његовим прошлонедељним сведочењем него што су то јавно показали.

Републиканци су, наводно, фрустрирани што је Сондленд звао Трампа из јавног ресторана у Кијеву, граду који врви од руских обавештајаца, и сматрају да ће његово сведочење дати кључни аргумент да еј Трамп вршио притисак на Украјину.

Пре Сондленда и Холмса, одбор ће саслушати квартет сведока који могу изнети различите аспекте приче. Међу њима су и званичници који су лично прислушкивали разговор Трампа и Зеленског 25. јула и одмах закључили да је проблематичан, иако Трамп тврди да је био савршено испаван.

Један од четворице сведока потпуковник Александар Виндмен, званичник националне сигурности задужен за Украјину, већ је изјавио да нема доказа да се Бајденов син у Украјини бавио нелеганим пословима, као и да је забринут због притиска на кијевску владу да се укључи у истрагу америчког држављанина.

Прочитајте ОВДЕ  коју то стратешку грешку прави неразумни Макрон, а пише Блумберг.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА