Најновије

МИСТЕРИЈА ВИЛЕ ТИТОВЕ УДОВИЦЕ: Држава крије ко је нови власник Јованкиног дома и колико кошта његово реновирање!

На руинираној, али велелепној вили Бор на Дедињу, у којој је живела Јованка Броз, некадашња прва дама Југославије, у октобру су започети радови и управо је у току реновирање овог здања.

Тито и Јованка Броз (Фото: јутјуб)

Међутим, надлежне институције нису одговориле на конкретна питања колико ће коштати радови на вили, као ни да ли се кућа у којој је боравила удовица доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита сређује како би било продата или дата у закуп!

Наиме, како кажу у Управи за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО), у чијој је надлежности Јованкина вила, са припремним радовима и дијагностиковањем општег стања некретнине почело се 21. октобра ове године. - Радови се финансирају из буџетских средстава опредељених за одржавање објеката у власништву државе.

Тачан износ у овом тренутку није познат. Паралелно са извођењем радова обавља се анализа степена оштећености појединачних грађевинских елемената и процењује нужност и обим потребних интервенција - кажу у УЗЗПРО и додају да „радови обухватају нужну санацију делова крова и фасаде у циљу спречавања даљег пропадања објекта до привођења новој намени“.

О Јованкиној вили

- Удовица Маршала уселила се у вилу Бор након што је 1980, усред ноћи, у спаваћици, насилно исељена из њеног и Титовог дома у Ужичкој 15. - Уз нову вилу, држава јој је уступила намештај и уметнине - Током њеног живота, држава није улагала у зграду, па се Јованка жалила на влагу, на кров који прокишњава, на хладноћу... - Због неусловности виле, Јованка је и зими морала да седи у соби у бунди - Грејање је уведено тек последњих година Јованкиног живота, урађен је и санитарни чвор, а поправљени су ограда и кров - Кућа је закључана од смрти Брозове удовице 2013. године

Међутим, у овој установи нису објаснили која је то нова намена виле и како су обезбеђена средства за реновирање, с обзиром на то да је у септембру 2018. Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину, рекао да држава не може да издвоји средства за ту сврху, те да ће вилу ускоро понудити или на продају или дати у закуп некоме ко је расположен да у њу у уложи новац и реновира је.

- Могуће је да неко узме вилу у закуп на дужи период, који би оправдао толика инвестициона улагања, а да му се то што је уложио одбија од закупнине, до половине вредности некретнине. Држава је, као власник, слободна да ради са вилом оно што мисли да је најсврсисходније. Сигурно је да је нећемо држати дуго закључану - рекао је Воркапић прошле године.

Планирали да потроше 34 милине долара

Предлогом буџета за 2018. Владе Србије, планирано је да се издвоји 34 милиона за обнову виле Бор - 19 милиона динара у 2018. и још 15 милиона за 2019. годину. Само за израду пројекта, како се писало, издвојено је око 1,2 милиона динара. Међутим, након тога, Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину, рекао је да држава нема средства за реновирање. У Дирекцији нису одговорили на питања која смо им послали, већ су нас упутили на УЗЗПРО.

Он је додао и да „постоји неколико земаља које траже баш овакве објекте за потребе својих дипломатско-конзуларних представништва, било у закуп, било да их купе“.

И Нади Будисављевић, рођеној сестри Јованке Броз, мистерија је за кога се вила реновира. - Знам да је у току реновирање, али ме уопште не занима шта се са том кућом дешава и за кога је сређују. Због свега што се тамо дешавало, за мене је то кућа страве и ужаса! Што се мене тиче, могу и да је сруше! - огорчена је Јованкина сестра.

Јошка Броз: Нико ме није обавестио

Да ли ће вила Јованке Броз добити нове станаре интересује и Титовог унука Јошку Броз. Он каже да о томе за сада нема никаква сазнања и да га нико није обавестио о реновирању виле. - Видео сам и ја да се вила реновира, али ништа друго не знам о томе. Нико ме ни о чему није обавестио, па не знам да ли ће се у кућу у којој је Јованка живела ускоро уселити нови власници - каже унук некадашњег доживотног председника.

Како је спречен терористички напад на Високе Дечане, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА