Најновије

НЕМАЧКИ АНАЛИТИЧАР О РАТУ ИЗМЕЂУ ШИПТАРА ИЗ ТИРАНЕ И ПРИШТИНЕ: Мини Шенген је начин да Рама добије политичке поене, али...

Немачки стручњак за Балкан Бодо Вебер изјавио је да идеја о стварању балканског “мини Шенгена” ставила Едија Раму и Албанију у савез са Александром Вучићем и Зораном Заевом, док су у вербалном сукобу с тзв. Косовом и политичким лидерима у Приштини.

Бодо Вебер (Фото: Јутјуб)

Вебер је у интервјуу приштинске медије истакао да је Рама за изостанак тзв. Косова са другог састанка о иницијативи “мини Шенген”, који је одржан у Охриду, оптужио тзв. Косово да се изоловало.

У вези тих дешавања, Вебер каже да у потпуности разуме потезе Едија Раме и наводи да су албанском премијеру сада потребни неки политички поени након што је блокирано отварање преговора о приступању ЕУ.

“Потпуно разумем потребу премијера Раме за политичким успехом, с обзиром на штетну блокаду Француске за отварање преговора о Албанији”, рекао је Вебер.

Немачки аналитичар сматра да Рама није у могућности да игра улогу браниоца косовских интереса, јер је последње две године подржао замену територија и корекцију границе.

“Али тада је Рама, нажалост, лобирао за размену територија у преговорима тзв. Косова и Србије у последње две године и на тај нацин наштетио свом имиџу искреног и одбрамбеног посредника косовских интереса”, казао је Вебер.

Он наводи да је на властима у Приштини да одлуче да ли ће или не учествовати у иницијативи за стварање балканског “мини Шенгена”, али с тим у вези поставља питања покретачима те иницијативе, почевши од Београда.

“Да ли је тзв. Косово позвано да се намерно придружи, на пример уклонити царинске трговинске баријере или спровести неиспуњене делове споразума о слободном кретању и људе у оквиру техничког дијалога између тзв. Косова и Србије”, рекао је Вебер.

Упитан да ли тзв. Косово треба да се успротиви иницијативи коју подржава амерички Стејт департмент, Вебер је подсетио на званични отпор Приштине на притисак Трампове администрације због замене територија и рекао да не верује да ће став Стејт департмента имати значајан утицај ако тзв. Косово одлучи да се не укључује у такву иницијативу.

Прочитајте ОВДЕ шта амерички сенатор каже о промени граница на Балкану.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА