Најновије

ВУЧИЋ ПРВИ ПУТ У ЈАВНОСТИ ПОСЛЕ ИЗЛАСКА СА ВМА: Новинари немају везе с мојим здравственим стањем! Ја сам хронично болестан

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас шпекулације да су новинарска питања била разлог погоршању његовог здравља.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"Новинари немају везе с мојим здравственим стањем, ја сам хронично болестан, плус актуни проблеми. То је моја ствар и нико нема везе с тим", рекао је Вучић.

Председник је поновио став да, иначе, не бежи од новинарских питања и да никада није бежао, већ да је, напротив, увек био спреман и биће спреман да одговори на сва питања новинара, јер му пружају прилику да укаже на лажи којима се служе поједини медији или политички противници и да покаже грађанима шта је истина.

"За разлику од свих других политичара у земљи, никада нисам бежао од питања. Та питања ми пружају увек велику прилику да на најбољли могући начин раскринкам неистине појединих медија и лажи политичких противника", рекао је Вучић поводом речи председника НУНС-а Жељка Бодрожића да би било добро да дође да одговара на питања Времена, Нина, Данаса...

Председник је истакао да за њега не постоји боља прилика, него да у тренутку када неко изађе са неистинама које сваки дан понављају, добије простор да директно покаже колико немаку озбиљну аргументацију.

"Мислим да је суштина мог успеха у последњих седам година управо у томе - што никад нисам бежао од тога, никад нисам скривао теме, стављао под тепих, већ сам се борио и одговарао", рекао је Вучић.

Како је додао, зато је, захваљујући истини коју је износио, озбиљној аргументацији и резултатима рада, увек побеђивао, и то без икаквих проблема.

"Било би претерано да кажем да сам растурао политичке противнике, али растављајући на саставне делове лажи које су износили, увек показовао колико ми је чиста савест, колико радимо, боримо се и волимо своју земљу, али и колико су бесмислени напади чији је циљ само да вам кажу - ајде да те нема, да ми дођемо на власт, а план и програм... Није ни важно", приметио је председник.

Поновио је да је спреман, као што је увек био спреман и биће убудуће да одговара на сва питања.

"И нека се не радују томе превише, победићу их све заједно, аргументима, чињеницама и истином. Победићу, зато што многима од њих није стало да поставе питања, већ да буду политички протежеи за неке", рекао је Вучић.

Како је рекао, он сам нема проблем са тим.

"То ми пружа огромну сатисфакцију и шансу да на најбољи начин покажем грађанима Србије шта је истина, а шта није", рекао је Вучић.

"Свака част, јуначино"

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас претње убиством које му је упутио Локални фронт из Краљева, али и злураде коментаре дела опозиције на рачун његовог здравственог стања, речима да се не плаши и да то "разуме", јер никако другачије не могу да га победе.

"Што се тиче ових претњи са пет метака у леђа - јунаци! Познати су јунаци увек пуцали у леђа. Нарочито неком ненаоружаном и посебно неком у леђа, то је једно јуначко дело а онда ће посебно јуначки да се напију после тога. Замислите људе у Краљеву, српске витезове, часне јунаке, Краљево је увек било јуначко, које гледа неког ако каже - хајде да га убијемо са пет метака у леђа", казао је Вучић новинарима.

Он је иронично додао: "Честитам ти јуначино, свака ти част јунаку, добродошао, дођи, можеш и с леђа и с преда, ја нисам наоружан."

Што се тиче непримерених коментара дела опозиције, он каже да их разуме, јер другачије не могу да га победе.

"А како ће да ме победе? Тако што устану у 11, већ у 13 иду на састанак за комбинације, како их они називају, и то им је крај дана. Чиме? Морате да победите неког радом, ангажманом, марљивошћу. Не иде", поручује Вучић.

На питање како види непримерене коментаре на рачун новинарке Верице Брадић, он указује на случај Љиљане Смајловић и каже да се води хајка против ње.

"Један полуписмени човек који себе назива новинаром њој соли памет, која је Ајнштајн за њега, да је оваква, онаква, само зато што је рекла - чекајте, па ви желите да се у Србији деси оно што се десило у Боливији, што је највећа несрећа за једну земљу", рекао је он и подсетио да су "неки велики јунаци попут оног са пет метака" градоначелницу Винте у Боливији изубијали моткама, полили црвеном фарбом, ошишали и тако водали по граду.

"И то вам говоре они који су тобож били против Американаца , а сваку револуцију коју подржи ЦИА, они подржавају. А питаћу их за десет дана кад ова што има два посланика буде донела одлуку да повуче одлуку о непризнавању Косова и онда ћу да их питам да ли их и даље подржавате и да ли се и даље надате томе", рекао је Вучић.

Оставићу Србији више него сви моји претходници

Председник Александар Вучић поручио је да ће се све док буде имао снаге и енергије борити да остави Србији много више него сви који су пре њега обављали тај посао.

"И гарантујем вам то", рекао је председник Вучић, коментаришући, иначе, констатацију новинара Н1 телевизије да се чуло шта је министар здравља Златибор Лончар рекао о његовом здрављу, и да су многи функционери говорили да му је позлило због Н1, те питање шта је истина и да ли је исправно кривити новинаре за оно што се догодило.

Вучић је, уз опаску да ће бити отворен, рекао да нема, нити ће икада имати икакве везе новинар Н1 са његовим здравственим стањем.

Објаснио је да његови здравствени проблеми немају никакве везе са новинарским питањима, нити са Н1, већ се ради о хроничној болести, која је постала акутна:

"Ја сам хронично болестан. Проблеми које сам имао били су у том тренутку акутни. То се увек догоди. То дође као 'савршена олуја'. Ја сам и данас болестан и под терапијом целодневнмом, и то није тајна”, објаснио је он.

Вучић је казао да њега брине то што су Н1, а и њихов шеф све време лагали да је он или неко од његових рекао да је му је здравствено стање повезано са питањем новинара те телевизије.

"Никакве везе Н1 нема са мојом болешћу. То је моје и моје је да то носим. Не смета ни када ми неки желе пет метака у леђа из Локалног фронта. Тако се јунаци обрачунавају са противницима. Али ми смета када неки, који би требало да буду новинари, кажу да не би требало да се бавим овим послом ако не подносим питања”, рекао је он.

Истакао је да може да "подноси" свакаква питања, и да се радује сваком ко пита нешто, било сувисло или, некада, несувисло.

"На основу њих, лакше објашњавам народу разлику између истине и лажи, за шта се неки други залажу”, поручио је он.

Поновивши да његово здравствено стање нема везе са Н1, додао је да није неко ко је најбољег здравља на свету.

“Али док будем имао снаге и енергије борићу се и оставићу Србији много више него сви који су пре мене обављали овај посао. То гарантујем. У смислу километара путева, пруга, позоришта, музеја, и висине плата и пензија. По томе се људи мере”, казао је он.

Вучић је истакао да ниједног секунда није рекао да је неко крив за његово здравствено стање.

“Ја бих том новинару орден дао. Могао сам месец дана да објашњавам како се води прљава кампања и не би ми било тако успешно као тог дана, да људи виде на какве глупости се позивају. У политичком смислу бих му дао орден", рекао је и додао:

"Међутим, оно с чим нећу да се усагласим јесте језик кампање која се води против Сузане Васиљевић и других, иако је она против овога што сада говорим. Један високи функционер тог удружења Локални фронт каже треба ми испалити пет метака у леђа па да се напијемо од радости. Није вам то ни вест. Други новинар каже за Верицу Брадић: Где ћеш да радиш сутра? И то вам није вест. Али, је страшна хајка уколико је неко рекао можеш да поставиш питање како хоћеш, на све ће Вучић да одговара. Не могу да се сагласим да је постављено питање било пристојно и васпитано”, рекао је он додајући да се ради о перверзној инверзији која је фасцинантна.

“Захваљујем вам се, моји здравствени проблеми немају везе са вама, нити би било фер и коректно да то кажем, нити инсинуирам. Нећу да причам колика је моја преткомора или све. Какве то везе има са вама? Да би била у таквом лошем стању потребне су деценије, а не један дан који ми је, иначе, донео велико политичко задовољство”, додао је он.

Јер, како је истакао, они које протежира Н1 пали на шест одсто, сви заједно.

"Када претите људима ми ћемо да бијемо, када Сузана Васиљевић с правом каже десничари деле летке, немојте да с правите да то није тако. Они су вам делили летке у лице, али вам не одговара да кажете да су то десничари, мора да кажете да је то Вучић, а тај који их је делио позвао је 10 пута на моје убиство”, рекао је Вучић.

Критиковао је што се праве неки наивни да ништа не разумеју и тврде да су стално жртве које неко наводно дира.

“Радите свој посао, када год хоћете дођите да постављате питања. Имате право на одговоре, а политичке противнике побеђиваћу не што брже говорим, већ радом, марљивошћу, свим овим што нисте могли ни да сањате да видите у прошлости. Колико пута смо слушали бајке о аутопуту кроз Сићеваћку клисуру и другим местима, а сада је све то постало стварност и реалност”, рекао је он.

Вучић је рекао да је његово здравље нарушено тиме што му је природа то дала, уз његову непажњу, то јест неузимања редовно лекова за срце и хипертензију.

“Захвалио бих се свима који су бринули, није била лака ноћ у петак на суботу. Хвала на бризи и посебно онима који су желели да нестанем јер ме мотивишу да се још више, снажније, храбрије и одлучније борим за Србију него што сам чинио до јуче”, истакао је он.

Аутопут Рума-Шабац за три године

Аутопут Рума-Шабац, заједно са великим и модерним мостом преко Саве ка Шапцу, биће завршен за три године, изјавио је Вучић након потписивања уговора за изградњу те деонице са представницима компаније Азвирт.

Вучић је, такође, присуствовао потписивању уговора са том азербејџанском компанијом за градњу брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће и брза саобраћајница на деоници Шабац-Лозница бити завршена пре краја 2023. године.

"Радимо огроман посао, желимо да људи у том крају остану на својим огњиштима, то ће значити живот за цело Подриње и донеће нове инвестиције у тај део земље и много већи број туриста", рекао је Вучић.

Вучић је честитао на потписаном уговору и истакао да је то веома важна ствар за нашу земљу, као и да је вредност потписаних уговора 476 милиона евра.

"У наредне три године заједно са новим мостом преко Саве у Шапцу 21,4 км аутопута од Руме до Шапца", нагласио је Вучић и додао да је то важна спона, пошто ће се наставити на будући Фрушкогорски коридор, са Мачвом и Западном Србијом.

Како је рекао, на траси аутопут Рума - Шабац има много густо насељених села, као што су Јарак, Платичево, Хртковци и друга и зато ће се у близини Платичева направити једно искључење, како становници тих места не би морали да иду старим путем и круже 20 или 30 км. На половини пута ће бити искључење, додао је председник.

Објаснио је да ће то бити аутопут пуног профила ширине 29 метара, са разделом од четири метра између трака за супротни смер, док ће брза саобраћајница Шабац - Лозница бити широка 19 метара, са разделом од три метра и максималном брзином аутопутем од 100 до 110 км на сат.

Вучић је казао да је брза саобраћајница Шабац - Лозница дуга 54,8 километара, тако да ће се градити укупно око 77 километара најмодернијих саобраћајница у том делу Србије, на потезу од Руме до Лознице.

"Радимо огроман посао и желимо да људе сачувамо да остану на своме огњишту", казао је да ће то значити пуно за Рађевину, церски и гучевски крај односно цело Подриње и донети не само инвестиције већ и развој туризма и привреде.

Вучић је казао да ће мост у Шапцу на Сави бити прво градилиште пошто ће већ за неколико дана добити грађевинску дозволу за прве радове.

Нагласио је да ће уз аутопут од Кузмина до Бијељине бити повезан тај део Србије са Републиком Српском и БиХ.

Тиме бисмо подигли Подриње које је сада празно, јер од Лознице и Малог Зворника и Бајине Баште до Полимља, немамо укупно 130.000 становника, напоменуо је председник.

"Желимо да ти људи имају своју будућност и да могу да остану ту. Ово је дивна и велика вест за грађне Србије, поносан што се више него икада граде аутопутеви и брзе саобраћајнице захваљујући финансијској дисциплини државе".

Вучић додаје да је Азвирт одлично урадио аутопут Прељина - Лјиг и да ће већ следеће недеље моћи да се видит први радови.

Напоменуо је да смо раније уговарали на Коридору 10 извођаче за деонице дуге и по пет или седам километара, док ће сада цео потез од 77 км радити једна компанија као главни извођач.

"За три или четири године похвалићемо се да смо за 10 година урадили више него у претходних 70 година. Срећан сам због тога", додао је Вучић. Вучић је потом на руском изразио задовољство што је све урађено на високом нивоу, квалитетном и уз поштовање рокова.

"Добро урађен посао. Добродошли у Србију", рекао је Вучић.

Он је додао да азербејџанског председника Алијева очекује у Београду.

Честитао је грађанима мачванског, сремског и београдског округа који ће од ове деонице аутопута и брзе саобраћајнице имати огромне користи, а све то ће допринети већем економском расту Србије.

Извршни директор компаније "Азвирт" Кемил Алиев захвалио је Србији на указаном поверењу и подсетио да та компанија ради у нашој земљи од 2012. године, те да су се увек трудили да све обавезе испуне и посао обаве на високом нивоу.

"Наша главна снага су радници Србије, који су се показали као веома вредни и одговорни", истакао је он.

Алиев је додао да ће се "Азвирт" у будућности бавити развојем инфраструктуре, у шта како је рекао Србија доста улаже, како би сви делови земље били много боље повезани.

Раст у четвртом кварталу - између 5,2 и 5,5 одсто БДП

Председник Александар Вучић изјавио је да очекује да ће Србија ову годину завршити са растом БДП између 3,7 и 4 одсто и да ће тако бити међу најбољим земљама у региону и Европи.

Вучић је рекао да очекује да ће Србија у четвртом кварталу имати раст бруто друштвеног производа између 5,2 и 5,5 одсто.

Подсетио је да је у трећем кварталу раст српске економије 4,7 одсто БДП, наводећи да је само Мађарска у целој Европи испред Србије са 4,8 одсто, уз опаску да недостају подаци за још три земље.

"Очекујем да у четвртом кварталу имамо између 5,2 и 5,5 одсто и верујем да ћемо бити земља са набржим растом економије у последњем кварталу ове године", рекао је Вучић.

Он је навео да инвестиције које подржава и финансира влада доприносе додатном расту земље, што доприноси паду јавног дуга и бољем позиционирању на финансијском тржишту, већем поверењу инвеститора и расту броја страних директних инвестиција.

"Ниво страних директних инвстиција у првих девет месеци је 2,87 милијарди, што је више него прошле године која је била рекордна", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија, не оштетивши и не угрозивши финансијску стабилност Србије, у октобру успела да купи још девет тона злата и да се додатно осигура.

"Имамо највеће количине злата у историји Србије, преко 31 тоне, и наставићемо и даље то да радимо због тога сто видимо у ком правцу се креће криза у свету", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је прогноза да ће раст у еврозони пасти са 1,3 на 1,1 одсто.

"Ми рачунамо да ћемо завршити између 3, 7 и 4 одсто целу годину и кад се саберу са прва два квартала да ћемо бити најбољи у региону, иако смо у првом кварталу били међу најлошијима, да ћемо годину завршити као најбољи у региону и најбољима у Европи", рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је амерички конгресмен Елиот Енгел рекао о ситуацији на КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА