Најновије

ИЗ УГЛА ДИРЕКТОРА СРПСКО-РУСКОГ ЦЕНТРА: Путин и Ердоган потврђују договор! Да ли је ово крај за Курде?

Два председника Путин и Ердоган су сели и направили договор око даљег развоја ситуације у Сирији која и до сада иде по плану како се чини. Америчка војска је напустила дај део Сирије али није напустила нафтна поља која би грчевито да задржи па чак то званичници војске и изјављују отворено без имало скривања. Њихова улога је огољена до краја па нема ни потребе за било каква скривања. Исто тако север Сирије напуштају и специјалне јединице других земаља које су такође оперисале у том подручју, Французи такође пакују кофере.

Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov. tr)

Пише: мр Владимир Пребирачевић, директор Српско-Руског центра “Мајак”

Турци и Руси су очигледно направили стратешко партнерство на том подручју и на тај начин Турци добијају оно што смо писали пре десетак дана а то је тампон зону од тридесет километара без Курда али што је још важније Курдима неће бити дозвољено да имају државу јер је то велики фактор нестабилности за Турску.

Колико је то Турцима важно показује конфронтација са САД-ом на свим пољима по цену санкција које је Трамп најавио па увео па поништио и све то у пар дана. Разне европске земље су почеле да уводе унилатерарно санкције на извоз оружја или компоненти за војну индустрију Турској али тај потез само још више може да их гурне у загрљај Русије који су испоруком С400 Турској забили клин у НАТО пакт а такав потрес није забележен скоро.

У овој ситуацији Курди су принуђени да испуњавају задате услове јер су све време били на погрешној страни и са погрешним савезником оличеним у САД-у. Да љубави у политици и геополитици нема управо су Курди научили на свом примеру на најтежи могући начин. Остављени на милост и немилост Турцима били су принуђени да ураде оно што су мислили да је иза њих а то је да позову Башара ел Асада и дага моле да их спашава. Овако сложену операцију у којој учествује огромна логистика је било скоро немогуће извести али то управо показује колико је Русија моћна и војно и дипломатски и колико је поново као феникс устала и поставила нове стандарде понашања у међународним односима.

Нова стара геополитичка сила је у пуном сјају решила без већих сукоба ситуацију на северу Сирије ма шта неки мислили о томе. Борба Курда и разних Туркменистанских племена траје годинама уназад само сада има већу пажњу јер су и улози максимално подигнути. Курди нису хомогена нација како неки мисле а то су они који се овом проблематиком не баве на прави начин.

Њихове поделе су изражене и чак и оружјем поткрепљене у међусобним сукобима. Да јесу хомогени било би веома незгодно и Сирији и Ираку али и Турској да на њиховим територијама не настане нова држава Курдистан са преко 40 милиона становника.

Суштински Русија је спасла Курде у овој ситуацији и задужила их много а то ће враћати годинама које су пред нама. Као и Сирију која је била пред тоталним распадом по моделу Либије. Учвршћење на Блиском истоку је сваким даном се јаче и без Русије нема ни једног квалитетног и одрживог решења. О томе би и ми у Србији морали активно размишљати и тражити помоћ Русије у решавању наших горућих проблема.

Прочитајте ОВДЕ о књици Александра Чепурина “О Србији и Србима”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА