Најновије

СИН ТОМЕ НИКОЛИЋА У СУКОБУ ИНТЕРЕСА: Градоначелник Крагујевца милионске послове дао фирмама у власништву напредњака

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је посао физичко-техничког обезбеђења, вредан 39 милиона динара са ПДВ, доделио групи понуђача чији су власници његове стараначке колеге Зоран Ливаја и Драган Томић, који је и одборник у Скупштини града.

Радомир Николић (Фото: Јутјуб)

Реч је о фирмама "Соко група" из Београда с и "КГБ систем плус" из Крагујевца, које су, заједно са "Соко Сецуритијем" и "Тидија СГ Сецуритијем", добиле посао на централизованој јавној набавци која подразумева да поред градске управе обезбеђују и нека јавна предузећа и институције. Уговор је потписан 25. октобра, а интересантно је то да се и ове две друге фирме везују за Зорана Ливају, члана СНС, али и Дмитра Ђуровића, бившег директора Коридора. Процват бизниса ових фирми дешава се након што је СНС освојила власт. На то указују и подаци о добити која је за пет година увећана 4.000 пута, односно са 37.000 динара, колико је била 2012. године, стигла је 2017. године до чак 148 милиона динара. Слична ситуација је и са фирмом одборника СНС Драгана Томића, који је последњих година постао шумадијски лидер у области физичко-техничког обезбеђења. Из докумената АПР види се да је пословне приходе за три године дуплирао, односно са 26 милиона у 2015. години, стигао је на 57,2 милиона динара у 2018. години. 

Извор из градске управе тврди да ову јавну набавку прате многе нејасноће које наводе на сумњу да је реч о намештеном послу.

“Градоначелник Радомир Николић тражио је да се распише централизована јавна набавка, односно да се поред градске управе обухвате и нека јавна предузећа и институције које су у ингеренцији града. Тако је увећао вредност послова за своје партиске колеге Ливају и Томића. Поред тога, Томић је и пријатељ Николића, али градски одборник, па се може поставити питање да ли је овде речи о сукобу интереса”, наводи саговорник.

Он додаје да је јавна тајна да се послови које финансира Град углавном додељују људима блиским Николићу, што је урађено и код физичко-техничког обезбеђења.

“Непримерено је да се новац свих грађана Крагујевца преко послова дели партијским друговима и пријатељима. Унапред се зна ко ће да их добије, па се зато и јавља само један понуђач на тендерима, према коме се и дефинишу услови. Код овог тендера додатно је спорно то што је посао добила и фирма градског одборника Драгана Томића „КГБ систем плус”. Тај одборник треба да контролише законитост трошења пара из градске касе, а како ће то да ради, када је из ње под сумњивим околностима добио новац за своју фирму. Зато надлежне државне институције треба да испитају шта се у вези с овим тендером дешавало и како се троши новац грађана Крагујевца. Да нешто није у реду са трошењем, показује и истраживање ЦЕСИД-а по коме градоначелник Николић има само девет одсто поверења грађана, а градска управа 10. То Вучићу треба да буде сигнал да му је потребна велика метла да почисти корумпиране кадрове СНС у Крагујевцу јер у противном биће лоше и за њега и град”, каже извор.

Из кабинета градоначелника Крагујевца Радомира Николића пак кажу да је све урађено по закону.

“Тачно је да је обављена централизована јавна набавка за физичко-техничко обезбеђење. То је урађено за две градске управе, Агенцију за саобраћај, Ватерполо клуб Раднички, ФК Раднички 1923, РК Раднички 1964, Спортско-привредно друштво "Раднички", Предшколску установу "Нада Наумовић", ПУ "Ђурђевдан", Центар за развој услуга социјалне заштите "Кнегиња Лјубица", ЈКП "Шумадија Крагујевац" и Јавно стамбено предузеће "Крагујевац". Што се тиче доделе посла фирми Драгана Томића, по Закону о јавним набавкама, нема сукоба интереса”, наводи се у писаном одговору.

Може бити сукоб интереса

Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности, пак каже да може да се говори о сукобу интереса ако је посао додељен фирми одборника Скупштине града.

“По закону о локалној самоуправи, Скупштина града одлучује о завршном рачуну и буџету. То онда ради и одборник чија је фирма добила посао. На тај начин се контролише и да ли је за ову набавку новац утрошен у складу а одредбама буџета, што значи да о томе одлучује и одборник чија је фирма добила посао”, каже Ненадић.

Прочитајте ОВДЕ шта ССП каже о убиству навијача Партизана.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА