Најновије

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ НОВА ШПИЈУНСКА АФЕРА: Брнабић: Ако је истина имаћемо озбиљан проблем!

Председник Србије Александар Вучић дао је налог Војнобезбедносној агенцији да истражи могућу шпијунску аферу, у којој руски шпијуни врбују српске агенте, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

"Разговарала сам с председником Александром Вучићем, он је дао налог Војнобезбедносној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас", рекла је Брнабић за Блиц.

Истакла је и да је Вучић сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије, на којем ће обавестити о резултатима истраге и додала да очекује све информације током дана.

"Блиц" је писао да је руски дипломата и припадник војне обавештајне службе Георгиј Клебан актер снимка на коме се види како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије.

Снимак је 17. новембра објављен на Јутјубу, његова аутентичност потврђена је за "Блиц", а потврдио га је и истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу.

Вулин: Ситуација озбиљна

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је у последњих 24 сата, уз начелника ВБА генерала Ђуру Јованића, имао више разговора са Вучићем, те да сутра очекује више информација о наводној шпијунској афери и да је ситуација озбиљна.

"Врховни командант прикупља информације и очекујем да у току сутрашњег дана позове и окупи све шефове обавештајних и контраобавештајних служби, као и начелника генералштаба ВС. Ситуација је озбиљна и врховни командант ће закључке донети после подробног и стрпљивог разматрања", рекао је министар одбране Александар Вулин за Танјуг, одговарајући на питање шта може да каже о наводној шпијунској афери.

"А оно што бих лично додао је да за мене постоје неке ствари које су неспорне, али сам сигуран да се иза завесе крије и покушај удаљавања Србије од политике војне неутралности. Верујем у праведност, проницљивост и независност Александра Вучића у доношењу одлука", рекао је министар Вулин.

Драгаш: Хитно открити идентитет српског официра и оштро га санкционисати

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш оценио је да снимак нове обавештајне афере у Србији представља аларм за српске контраобавештајне службе, ако се докаже да је аутентичан.

Драгаш у изјави за Танјуг наводи да у обавештајно-безбедносном свету не постоје пријатељске службе и нагласио да се наше безбедносне, односно контраобавештајне службе, према сваком обавештајном продору стране службе односе као према непријатељском акту - без обзира да ли је у питању руска служба или нека друга.

Додаје да је идентитет руског обавештајца откривен и да је он био званичник при руској амбасади до прошле године.

"Што се тиче српског официра који прима новац, идентитет се мора хитно открити и оштро санкционисати, то прво мора учинити ВБА, а потом српски правосудни органи", наводи Драгаш.

Србија је, како упозорава, у ово турбулентно време, када се воде обавештајни ратови великих сила, погодна територија за регрутовање сарадника, али и као "трећа територија" за деловање руских служби, јер се у Србији осећају сигурно и као код куће.

Драгаш је уверен да је за националну безбедност Србије важно да осујети могућност да постане монета за поткусуривање великих сила и алат у рукама великих обавештајних центара.

Истиче да нема дилему да је афера велика опасност за националну безбедност наше земље.

Могућа шпијунска афера, чији актери су руски обавештајац и српски агент, могла би њене актере да одведе пред суд, уколико се утврди да су извршили кривично дело шпијанаже, које није тако често у Србији, али изазива велику пажњу јавности.

За ово кривично дело у последњих петнаестак година оптужени су пензионисани генерал Војске Југославије Момчило Перишић и пензионисани официр некадашње Војске Републике Српске Крајине Чедо Чоловић.

Перишићу и још двојици окривљених суђење за шпијунажу у корист америчке обавештајне службе и даље траје и одвија се без присуства јавности због чувања војних тајни и других тајних података.

Чедо Чоловић се међутим пре три године, убрзо по откривању афере, нагодио са тужилаштвом и осуђен је на казну затвора од три године због шпијунаже у корист Хрватске.

Према Кривичном законику Србије, казна од три до 15 година затвора запрећена је за оне који тајне - војне, економске или службене саопште, предају или учине доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Затвор од пет до 15 година запрећен је за оне који за страну државу или организацију стварају обавештајну службу у Србији или њоме руководе.

Од једне до 10 година затвора запрећено је у случају ступања у страну обавештајну службу, а једна до осам година у случају прибављања тајних података или докумената у намери да се саопште или предају страној држави, организацији или особи која им служи.

Прочитајте ОВДЕ  још детаља о овоме.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА