Најновије

Северна Кореја је у великом проблему, Ким Џонг Ун то покушава да заташка али безуспешно

Демографски пад у Јужној Кореји је можда забрињавајући, али њен северни сусед прати сличан пут који очајно покушава да прикрије, закључак је аналитичара који су процењивали будућност једне од најизолованијих земаља у свету.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Тренутна популација комунистичке Северне Кореје процењује се на око 25 милиона људи, што је отприлике пола становништва њеног јужног, демократског ривала, подаци су америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА). Никол Еберштат, демографски стручњак Америчког предузетничког института, анализирао је први цензус Северне Кореје из 1994, кад је у земљи било око 21 милиона становника. Последњи цензус спроведен је 2008. и показује да становника има више од 24 милиона.

- Те бројке су излажиране да се прикрију последице глади, за коју се сматра да је однела милион живота – истиче Еберштат.

То се појавило у студији из 2002, која је открила да 39 одсто Севернокорејаца испотпросечне висине због хроничне неухрањености.

- Нови цензус, планиран за 2018, отказан је након што је Сеул укинуо помоћ Пјонгјангу из страха да ће прекршити међународне санкције наметнуте свом суседу – каже Еберштат, преноси “Нешенел интерест”.

Популација Северне Кореје већ је успорила од врхунца досегнутног крајем 1960-тих а почетком 70-тих, са процењењих три одсто на тренутну стопу рађања од 1,9%, према подацима УН. И у Јужној Кореји је стопа рађања рекордно ниска, па је прошле године била свега 0,98 одсто. Еберштат указује да су трендови морталитета и фертилитета у Јужној и Северној Кореји били “изненађујуће слични” према оригиналних подацима из 1994, кад је Пјонгјанг био релативно отворен што се тиче такве статистике.

Севернокорејске породице оклевају да имају више од једног детета због финансијског терета, упркос извештајима да режим намерно брани приступ контрацептивним средствима и брани абортусе. Такве мере су појачане како би се одговорило на ниже стопе фертилитета. Како је известио Радио Слободна Азија 2015, уведена је нова политика која брани све врсте абортуса и процедура за контролу рађања, укључујући оне у болници.

Демографи кажу да ће популација у Северној Кореји почети да опада 2044, око 20 година касније него у Јужној. Ипак, за разлику од својих азијских комшија попут Јапана, мало је вероватно да ће Северна Кореја привући доток страних радника да надомести смањен број радне снаге, док јој такође недостају финансијска средства да подржи подизање деце.

Чак и кад би се Северна и Јужна Кореја ујединиле, што је њихов званични циљ, не би дошло до заустављања демографског пада ни у једној од ових земаља. Индикатор за то долази из Немачке, где је уједињење довело до брзог пада фертилитета у источној Немачкој на 0,8 осто. Иако се тај број временом поправио, стопа фертилитета од 1,6% у неким бившим источнонемачким државама и даље је испод нивоа замене генерација.

Према последњим подацима ЦИА, Северна Кореја је по стопи фертилитета 127. у свету, са стопом раста популације од свега 0,5 одсто и без миграција. У земљи у којој је услед дугих несташица храна 40 одсто становника неухрањено, очекивани животни век севернокорејских грађана је за скоро 12 година краћи од јужнокорејских. Колико год да се Пјонгјанг труди да сакрије податке о популацији, закључује “Нешенел интерест”, све анализе показују у истом правцу. Изолација можда тренутно штити ову изоловану земљу, али њена демографска судбина не може се избећи.

Израелци напали сиријску војску и иранску гарду. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА