Најновије

РАЗЈАШЊЕНА ПОЗАДИНА РАТА СА РУСИЈОМ: Како највиши украјински функционери и америчка елита „черупају“ Украјину? (ВИДЕО)

Пре неких месец дана украјински посланик из Партије Независних Региона Андреј Деркач, организовао је прес-конференцију у којој је објавио доказе који инкриминишу Национални антикорпуцијски биро (НАБУ). Наиме, ова институција је влади САД обелодањивала поверљиве и личне информације о народним посланицима, и руководиоцима других државних органа. Истовремено, са овим скандалозним активностима бироа НАБУ, Деркач је разоткрио и детаље истраге о великој корупцији међународних размера, у коју су умешани високи политички функционери Украјине и САД.

Џо Бајден (Фото: flickr. com)

Из објављене службене преписке су се могли прочитати следећи закључци:

Национални антикорпуцијски биро (НАБУ) се налази под пуном контролом америчке дипломатске мисије САД у овој земљи, која преко високопозицинираних државних чиновника контролише рад ове инситицује;

Државни органи Републике Украјине и њихови чиновници су активно учествовали у америчким изборима који су одржани 2016.године;

Одређени државни службеници из САД су вршили активан притисак на Украјину, да не истражује случај међународне корупције компаније „Бурисма“;

Поред украјинских медија, ове информације је објавила и већина европских али и америчких медија, укључујући интернет и друштвене мреже који данас представљају глобални канал комуникације.

Зашто су објављени ови документи

Ми можемо да видимо целу лавину коју је проузроковао међународни скандал у чијем епицентру се нашла Украјина. Њене последице можемо да сажмемо у неколико најважнији тачака:

Покренута је истрага против првог човека Трамповог предизборног штаба Пола Манафорта, која је резултаовала његовом оставком и хапшењем;

На радару се нашла комуникација између Зеленског и Трампа на тему корупцијонашких истрага укључујући и случај „Бурисма“, која у овом моменту може да доведе до „импичмента“ америчког председника;

Појавили се докази о великој корупцијонашкој афери у коју је умешан бивши заменик председника САД Џо Бајден и његов син Роберт;

У свакој од ових побројаних тачака који су основа за сукоб између америчке елите, до гуше су упетљани украјински државни функционери. Овако велика корпуцијонашка афера негативно може да утиче на међународни углед Украјине, који се налази на историјском минимуму. У овој земљи се готово из месеца у месец појављују нове афере, које прете да растерају и оно мало партнера са којима Украјина у овом часу одржава какву-такву сарадњу, и дефитнивно је гурну у изолацију.

Да би се поправило оно шта се може поправити на релацији Кијев-Вашингтон, морају се у потпуности „расчивијати“ следећа инкриминишућа питања:

Ко је коме и какве информације одавао;

На које чиновнике је вршен притисак и ко је у њима учествовао;

Ко је кога уцењивао;

Иначе, украјински посланик је све документе на којима почива ова афера доставио Државном тужилаштву, да би државни органи у једној јавној и транспарентној истрази коначно ставили тачку на читав низ међународних скандала и корупционашких афера.

Средином ове године председник Украјине Владимир Зеленски је уверио свог америчког колегу да ће наследник државног тужиоца бити човек од његовог 100% поверења. Нови тужилац ће по ступању на ову дужност у месецу септембру покретнути нову истрагу. „Он или она ће размотрити сва питања за конкретну компанију коју сте споменули у вашем захтеву“- рекао је украјински председник приликом телефонског разговора са Доналдом Трампом, који је одржан 25.јула ове године.

И како је на основу ових докумената поступило Државно тужилаштво?

Недавно се поводом овога огласио новоуспостаљени Државни тужилац Руска Рјабошапка (човек од 100% поверења председника Зеленског). Он је у интервјуу украјинским медијима рекао да нема никаквих инкриминишућих доказа у случају „Бурисма“ на основу докумената украјинског парламентарца.

Зашто је делатност украјинске компаније „Бурисма“ и њеног власника Николаја Злочевског, који је раније обављао функцију министра екологије и природних ресурса за време Виктора Јануковича, испровоцирала међународну корупцијонашку аферу у којој су укључене САД?

Зато, што се на основу докумената у овом скандалу нашао и бивши амерички потпредседник и један о наутицајнијих политичара у савременој историји САД Џо Бајден, и његов син Роберт Хантер Бајден.

Тако је по сазнањима украјинских истражних органа, Џо Бајден добио суму већу од 900 хиљада америчких долара, док је његов син Роберт са својим партнерима успео да инкасира чак 16,5 милиона америчких долара на име консултантских услуга које су радили за компанију „Бурисма“. Информације о овој истрази НАБУ су се потом „волшебно“ појавиле у амбасади САД у Украјини.

Међутим, на све ове доказе државни тужилац наставља да упорно понавља напамет научену мантру „да нема никакве афере Бурисма. Да она постоји само у машти онога ко је измислио“.

Међутим у питању је једна површна и крајње неубедљиво инерпретирана лаж. Све то постоји у документима које је сам г-дин Рјабошапка потписао након што је постављен за Државног тужиоца.Посланик Андреј Деркач је 9.октобра ове године објавио податке који потвђују да је НАБУ прослеђивао поверљиве податке амбасади САД који се тичу истраге о међународној корупцији, и све то уредно предао Државном тужилаштву.

Да ли се зна какав је био званични одговор Тужилаштва?

Они су рекли да су све ове чињенице већ детаљно проврене у Државном бироу за истраге у оквиру кривичног поступка бр. 2952– цитирам: „у складу са доказима које упућују на илегално прикупљање обавештајних података у политичкој, јавној, економској и другим сферама, прикупљању информација које чине државну тајну, компромитантним информацијама о државним службеницима ради њиховог преношења страним обавештајним службама.

Дакле, уколико ово преведемо на једноставан језик, у овом званичном писму Државно тужилаштво је потврдило тачност информација које је овај украјински посланик предао 9.октобра ове године: „Да!“ рекао је Рјабошапка. „Било је цурења информација из НАБУ“ и додао „докази о Бурисми, Бајденима, међународној корупцији и другим информацијама које је Деркач објавио на својој прес-конференцији, и о којима је писао скоро цео свет, се налазе у истражном поступку“.

Шта је на крају ова истрага показала?

„Као резултат предистражних радњи од 2. септембра 2019. године, истражитељ је одлучио да затвори овај кривични поступак у вези са недостатком доказа о кривичном делу. Стога нема разлога за поновно уношење података наведених у вашој пријави у Јединствени регистар преткривичних истрага“– у потпису Рјабошапка.

То јест по овим доказима се ништа није десило тачније „они нису успели (или хтели) да нађу никакво кривично дело“. И на основу овога прекинута је даља истрага.

Ово је изузетно важна чињеница. На овај начин је Рјабошапка потврдио валидност многих чињеница које су објављене од стране Деркача, а које се тичу раскринкавања корупције међународних размера и елемената велеиздаје, које гле чуда, нису наишле на било какав инкриминишући елемент који би био основ даљег кривичног гоњења.

Поставља се питање зашто је Државно тужилаштво овако скандалозно поступило, и са којим мотивом? Зашто је Рјабошапко свој први радни дан на новој функцији, закључио тако, што је затворио овај случај?

Наиме, 30.августа ове године председник Украјине Владимир Зеленски је потписао указ о именовању Руслана Рјабошапка на место Државног тужиоца. Цео викенд је Рјабошапка уживао у прослави нове функције. А свој први радни дан на новом радном месту започео је тако што је затворио случај о истрази скандалозне корупције која тресе САД.Међутим иако је Рјабошапко затворио овај случај, његов заменик Назар Халодницки је детектовао кривична дела и почео да ради на основу пријаве коју је поднео Деркач.

Ви можете да видите одвојене документе које су тим поводом потписали и један и други (Руслан Рјабошапко и Назар Халодницки).Први је експресно написан, док је други стигао у законском року.

Документација које доказује упетљаност двојца Бајден у пљачкању Украјине

Да бих помогао даљој истрази, Деркач је открио нове чињенице међународне корупције. Ове документе, као и претходна документа, прикупио је од стране истраживачких новинара који учествују у раскрикавању ове афере.

Ово је званично издање из Morgan Stanley. Morgan Stanley је један од највећих банкарских холдинга у Сједињеним Државама.У извештају се приказује кретање новчаних средстава у периоду од годину и по дана (од маја 2014. до октобра 2015. године), а која су везана за компанију Rosemont Seneca Boa, чији је власник Девон Арчер. Ради се о пословном партнеру Роберта Хантер Бајдена, тачније сина бившег америчког потпредседника Џона Бајдена.

Ово је и фотографија где инкриминсана лица уживају док играју голф. Скроз лево на фотографији налази се Девон Арчер, док су десно од њега старији и млађи Бајден.Као и Бајден-млађи, Арчер је један од саветника борда директора украјинске енергетске компаније Бурисма, док је истовремно водио своју компанију Rosemont Seneca Boa.

Компанија Rosemont Seneca Boa је у ствари служила за трансфер новца од стране Злочевског (Бурисма) ка породици Бајден. У папирима банкарске куће Morgan Stanley се може пронаћи листинг уплата новчаних средстава на рачун компаније Rosemont Seneca Boa, са којима је касније управљао Роберт Хантер Бајден.

За који вид делатности је Бајден примио оволика новчана средства која су легла на рачун компаније Rosemont Seneca Boa, остаје непознаница. Не постоје никакви уговори на основу којих би Роберт Хунтер Бајден наплатио толика потраживања.

Према изјави банке, од маја 2014. до октобра 2015. године компанија Бурисма је компанији Rosemont пребацила 4,817 милиона америчких долара, а последња уплата на рачун Бајдена старијег износи 871,000 америчких долара.

Треба нагласити да је овај листинг везан за период од свега годину и по дана. Поставља се питање колико су Бајдени инкасирали новца за четири године?

Према подацима из извештаја Летонске финансијске службе, у корист две офшор компаније, као и Бајдена-млађег са својим сарадницима, Бурисма је уплатила најмање 16,5 милиона америчких долара.

Откривши велико померање новчане масе Летонци су контактирали државне органе Украјине да их обавесте да постоји оправдане индиције да је Роберт Бајден упетљан у корупционашке послове се украјинским компанијама.

А шта су тим поводом урадили украјински државни органи када су примили ту инфирмацију

У том моменту се на месту Државног тужиоца налазио Виктор Шокин који је од Националног антикорпуционашког бироа НАБУ затражио истрагу на основу индиција о случају међународне корупције, а које се тиче компаније Бурисма и њеног власника Злочевског.

Он се тим поводом неколико пута директно обраћао директору НАБУ Ситнику о резултатима ове истраге, међутим на све ове захтеве добијао је уопштена образложења, где су максимално кориштени бирократски механизми ради опструкције целог процеса. Шокин је у једном моменту рекао да НАБУ свесно игнорише његове захтеве.

И док је трајало ове бирократско препуцавање на линији Шокин-НАБУ, прва заменица директора НАБУ Гиза Углава преко своје помоћнице Полине Чиж обавештава америчку амбасаду о овим активностима који долазе од Шокина, као и резултатима истраге.

Шокин у том моменту и не слути, да НАБУ уместо расринкавања криминалне хоботнице везане са случај Бурисма, почиње да плете паукову мрежу око његове главе, прикупљајућу информације, па и оне интимне природе, о њему и његовој породици.

Зашто се Националном антикорупцијонашком бироу НАБУ толико журило да заташка случај Бурисма и где су завршили прикупљени подаци везани за Шокина?

Интересантно је истаћи, да је у моменту обраћања Шокина око организације истраге НАБУ у циљу прикупљања доказа за евентуални случај међународне корупције , у Украјину стигао амерички потпредседник Џо Бајден.

Бајден је на све начине хтео да заташка своје криминалне послове са Украјином, тако што је у свом говору у америчком Савету за спољне послове који је одржан у јануару месецу 2018.године, украјинског државног тужиоца Шокина назвао „курвиним сином, који мора да буде смењен са своје функције“.

Шта је требало да уради државно тужилаштво, и шта се на крају добило

Џо Бајден није могао да не зна, да се у Украјини води кривични поступак када је у питању компаније Бурисма која је повезана са његовим сином. Такође, он није могао да не зна, да је америчка амбасада вршила притисак на НАБУ, да им достави тајне податке о провођењу истрага о конкретним кривичним делима. Он је итакако имао интерес да свом силином удари по Шокину, који је од НАБУ тражио да покрене истражне мере.

Џо Бајден се суочио пред избором:

Саветовати свом сину да се изађе из посла са сумњивом компанијом, против које се воде истраге за 11 кривичних дела од стране украјинских државних органа али и других земаља које су оштећене;

Или дозвоилити сину да „наплати“ 16,5 милиона америчких долара коју је компанија Бурисма требала да трансферише преко компаније Rosemont Seneca?

Како је у овом случају поступио превејани амерички функционер. Судећи по извештају банкарског холдинга Morgan Stanley, Бајден старији се ипак определио за тачку под редним бројем два.

Шта то значи за Украјину

Укупан износ штете од неплаћених пореза Републици Украјини, је у разним финансијским махинацијама са структурама које су повезане са компанијом Бурисма достигао цифру од готово милијарду украјинских гривни.

Поред тога, по мишљењу украјинских новинара-специјалиста, а такође и докумената који су настали као резултат истраге у државном тужилаштву,  једна од трансакција које је повезана са компанијом Бурисма приликом набавке једног од енергетских система, довела је до крађе у износу од око 700 милиона гривни.

Према тврдњама украјинских посланика који су заједно са финансијским експертима и новинарима-истраживачима покренули захтев за раскринкавање овог незајажљивог лоповлука, у овом моменту је основни задатак спречавање даље међународне корупције и поврат свих покрадених средстава у народни буџет.

А украјинског државног тужиоца, као и било ког другог грађанина, не треба да занима ко се налази у савету директора компаније, која је осумњичена за прање новца из украјинског буџета. Укратко, закон мора да буде једнак за све.

А шта је изабрао Рјабошапка, када је у подне 2.септембра затворио даљу истрагу, при чему је потврдио све информације које је добио од стране Андреја Дерчака

Према његовом образложењу испада да данас или сутра, сваки државни чиновник може без икаквих проблема од кривичног гоњења, да проследи строго поверљиве информације тајним службама других земаља.

Штавише, помоћница Гизе Углаве – Полина Чиж, која је по подацима истраживачке новинарске екипе првоосумњичена за одавање тајних информација амбасади САД (акт велеиздаје) када је у питању истражни поступак против компаније Бурисма, унапређена је на функцију руководиоца међународног оделења Државног тужилаштва.

Новинарска екипа је убеђена да је Полина Чиж постављена на нову дужност од стране људи који су директно упетљани у случај Бурисма, у циљу успоставе провереног канала за добијање „сензитивних“ информација, али и саботаже међународне сарадње на линији украјинско Државно тужилаштво и Министарство правде САД, али и других земаља.

Како се све ово може ускладити са Уставом Украјине и њеним законодавством, и где је овде заштита суверенитета земље

Шта ће изабрати Рјабошапка сада, када му се доставе нови документи на којима се виде трансакције између компаније Бурисма и породице Бајден?

Узимајући у обзир структурту у организацију тужилаштва, постоје озбиљне индиције да ће иста група лица која су учествовала у кочењу даље истраге, и даље вршити малигни утицај на кривични поступак.

Посланик Андреј Дерчак у овом случају има намеру да помогне државном тужиоцу Рјабошапки, да коначно преломи и донесе одлуку у складу са законом. Он истиче да ће све документе који се налазе у његовом поседу предати и украјинско Државно тужилаштво. Овде ће се налазити необориви докази који снажно инкриминишу Гизу Углавој и Полину Чиж које су предавале поверљиве инфорамције амбасади САД, и које ће у најмању руку морати да буду смењене са својих дужности. Такође, Дрекач захтева од Државног тужилаштва да се са истим документима упозна и Министарство правде САД, у складу са споразумом о међународној правној помоћи.

Украјински посланик је још једном позвао Главног тужиоца, да ради у складу са владавином закона, а не по инструкцијама и под притиском лица која су упетљана у међународни ланац корупције. Уколико се од ове институцује и даље настави пракса игнорисања доказа о међународној корупцији, као и одбијања трансфера ове документације Министарству правде САД, група новинара-истраживача, финансијских експерата и народних посланика су решени да покрену судски поступак.

Лопта је у дворишту Државног тужиоца, и оно мора да поступи по закону. Остаје нам да видимо даљи развој ситуације.

Србија, Русија и православље на мети НАТО сајбер ратника! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА