Најновије

ВУЧИЋ: Оружје продато Пољској, а не Украјини; Не бежим од разјашњења с Путином! (ВИДЕО)

Председник Александар Вучић демантовао је данас покушај опозиције да држави Србији припише продају оружја Украјини и показао документа која сведоче да је у том наводном случају оружје заправо продато фирми "Натан" из Пољске, да је све урађено по закону, али да је Србија ипак указала на могућност да Натан није крајњи корисник. ...

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да не разуме своје политичке противнике који, у борби против њега, не презају од тога да руше државу Србију, и да, као што је реч у овом случају, од Русије праве непријатеља.

Вучић је рекао и да је у послу продаје оружја фирми из Пољске, а не Украјинцима, учествовала и компанија у којој ради бивша директорка Крушика, мајка лажног узбуњивача Обрадовића.

Он је, на прес конференцији у Новом Саду, рекао да је опозиција објавила практично заглавље једног документа, чиме сугерише продају српског оружја Украјинцима, док остатак документа, који је показао новинарима, сведочи коме је оружје стварно продато и каква је улога мајке Обрадовића, те да је БИА известила врх државе, а Србија руску службу, о могућности да оружје неће завршити у Пољској.

Вучић је показао и уговор и дозволу које је дало Министарство трговине фирми Техноремонт Петра Црногорца и мајке, како је Вучић рекао, "лажног узбуњивача из Крушика".

"Србија је урадила све по закону, крајњи корисник је Натан, компаније "госпође Маме" и господина Петра Црногорца, а ми, са основном сумње да ће то неко да реекспортује, упознајемо припаднике руске службе", рекао је Вучић.

Мариника Тепић је јуче објавила део документа протокола са састанка у крушику на којем се наводи "посета представника ИНО партнера из Украјине".

"Ја сам се ноћас, као и први пут када сам видео поруке наших политичких противника који, из мени непознатог разлога, желе да нанесу огромну политичку штету Србији, запитао докле то може да иде, да ли је могуће да то неки раде?"

Како каже, оптужили су, Ђилас и опозиција из СзС, власт да убија руску децу у Доњецку и Луганску и да држава зарађује паре на томе што продаје "минобацачке гранате Украјини да се бори са руским побуњеницима, како то кажу".

И то , додаје Вучић, раде у тренутку кад нисмо баш у лакој позицији, али су свеједно хтели додатно да отежају својој земљи однос са РФ.

"А онда сте синоћ могли да видите да су показали документ који је требало да докаже кривицу Србије да ми јесмо извозили и да смо нешто крили од јавности и да нисмо дали праву информацију први дан", рекао је Вучић и пред новинарима показао документ који су показали Драган Ђилас и Мариника Тепић.

"Приказали су једну осмину документа, приказали деловодни број и пише - посета представника инопартнера из Украјине. И то је све што се види. Није нам било тешко да ми те документе пронађемо. То су ти документи, само вам нису приказали садржај документа. Сакрили су две стране документа", рекао је он и показао пред новинарима.

Интересантно је, каже он, да се у том документу каже да је присутан био Виталиј Дементијев а у оквиру Крушика Милан Јеличић, извршни директор за правне и економске послове и Славица Милошевић Грачанин.

"Тражили су толико и толико минобацачких мина калибра 60 мм, у укупној количини од 30.000 комада , крајњи корисник је - знате ли ко - баш онај о ком сам говорио - 'Натан' из Пољске. Дакле, долази трговац који преговара за 'енд јузера', фирму Натан из Пољске", наводи Вучић.

Ти људи су, како каже, у вези са компанијом Обрадовићеве мајке и Петра Црногорца и компаније МТИ Зорана Дамјановића, лица интересантног безбедносним структурама, који држе и Балкан инфо, како каже, опскурни портал који је, каже, увек усмерен против интереса Србије и српског народа.

"Изненадићете се каква је реакција државе Србије. Фер је да то људи виде", каже он и додаје:

"Ово је коначни резултат разговора са тим из Украјине, то је уговор и дозвола коју даје Министарство трговине, туризма и телекомуникација фирми 'Техноремонт' Црногорца, Обрадовићеве маме", показао је он и прочитао садржај захтева за извозну дозволу, са потписима.

"Кажу - са 'Натан Цо. лтд', улица Млинарска, Варшава, Пољска, закључили смо посао за извоз 23.500 мина, укупна вредност робе је милион и осам стотина тридесет три хиљаде. Да видите колико је држава била чиста - произвођач робе је Крушик , али Техноремонт - и они урадили све по закону- само говорим о политичком апсекту и лажима наших политичких противника, закључио уговор са продавцем Југоимпорт СДПР. Крајни корисник је 'Натан'", навео је он.

Међутим, наше службе, БИА, без обзира на чињеницу да је све чисто као суза, да је Пољска енд усер (апсолутно дозвољен енд усер, никаквих проблема са Пољском немамо, а Пољска није ни са ким у сукобу), да су платили све, послала је, после овог разговора у Крушику, начелнику за безбедност, генералу СВР, са назнаком да немамо формално правни основ и да не можемо са сигурношћу да говоримо да је неко те мине маме лажног узбуњивача, Петра Црногорца, пребацио у Украјину, да немамо сазнања али да имамо основ сумње да је могућ реекспорт у Украјину.

"Обавештавамо обавештајне агенције РФ да имамо сазнања да је тако нешто могуће јер је нама руска служба пријатељска", каже он.

Један од шефова БИА довео је на разговор и власника Техноремонта и каже му - немојте да се играте и да извозите у Украјину и да нарушавате пријатељске односе Србије са РФ о чему постоји службена белешка, каже Вучић.

"Србија је урадила све по закону, по ЈУС , на најбољи могући начин, ништа тамо нисмо извезли, енд усер је Натан из Пољске, са основом сумње да ће то неко да реекспортује обвештавамо припаднике руске службе и упозоравамо оне из Србије који мисле да могу да неког да обману са навођењем енд усера , односно лажног крајњег корисника", казао је он.

Он је упитао како је могуће и зашто неко тако гнусно и страшно лаже, да своју земљу оптуже и доведу у тешку ситуацију, јер само нису хтели да кажу кога тај Украјинац представља.

"Да ли стварно мислите да то кажете у петак ноћу, па да рачунате да до понедељка нико у Крушик неће да уђе, па не можемо да се дочепамо докумената, да бисте ви изводили револуције са својим лажима, да ли ствано мислите да сте много паметнији, да су у држави сви кретени а ви толико паметни. Шта је смисао, то је моје кључно питање? Да срушите Вучића? Зашто рушите Србију, што правите непријатеља од РФ?", упитао је он.

На крају је додао да људи одлично разумеју ко штити државу а ко чини све да је обори на колена.

"Али , не иде, ни споља ни унутра", рекао је он.

Упитан да ли очекује да опозиција, "користећи две измишљене афере, оружје и докторат", поново покуша да подигне протесте, Вучић је рекао да афера о оружју није измишљења, пошто је, каже, очигледно да су они учествовали у томе.

"Ово није ништа измишљено. Та фирма, преко пољског Натана, то је фирма госпође маме, није то измишљено. Само се случајно игра судбине окренула, кренули су да лажу о једној ствари, а онда је истина довела до њихове одговорности", рекао је Вучић.

Обрадовић нек да све Тужилаштву, па и о мајци...

Вучић је истакао да је обавеза Александра Обрадовића из Крушика да све доказе, које наводно има о наводно нелегалној трговини оружјем из те фабрике, што пре преда тужилаштву, али нека да и све што има о својој мајци.

На констатацију новинара Н1 да Александар Обрадовић тврди да није изнео све што зна и да има још доказа, као и на питање када ће се са њим срести будући га је позвао, Вучић је рекао да се ради о особи која није узбуњивач и упутио га да преда тужилаштву све доказе.

"Дајте све, и о вама, о госпођи мами. Дајте тужилаштву да похапсимо битанге лоповске које су крале, само да не пронађемо поново вас. Немојте мене да зовете, нисам тужилаштво. Господин и његова мама имају боље друштво него што сам ја - Црногорац и Дамњановић и остали. Не волим често да идем у то друштво, осим ако сам приморан", додао је он.

Указао је да је обавеза Обрадовића, а не жеља и воља да преда све што има и што зна.

"Могао би неко да пита „што кријеш те доказе". Него понуди ти то тужиоцу. Немој да учествујеш у прикривању кривичног дела. Што пре изађи с тим", рекао је он.

"Молим да што пре одговара, а не да ми доносите телефоне на којима читам шта надређени или колеге дају да читате из документа, шта да прескачете и питате. Још чувам тајну шта се чита а шта не. Ако имате нешто обавестите тужиоца", истакао је он.

Новинару Н1 је рекао да начин на који поставља питање све објашњава.

"Хвала што ми дајете ту прилику. Нисам тог господина ниједном поменуо, већ само његову маму. Помињао сам госпођу маму и њену фирму коју је основала када више није могла да буде директор у Крушику. Сина нисам помињао, само као лажног узбуњивача. Лажно обавештавате јавност да је он узбуњивач, а добро знате да то није, али волите да пишете да јесте“, казао је он.

Вучић је рекао да га моли да што пре да тужилаштву све податке.

Што се тиче питања везаног за оца министра унутрашњих послова Вучић је запитао да ли је кривично дело ако је негде био.

Не клањам се политиканским одлукама

Вучић је изјавио да је одавно саветовао Синиши Малом да поништи докторат који му оспоравају из политичких мотива, и да напише нови.

Он је, поводом одлуке Београдског универзитета о докторату Синише Малог, рекао да политичке одлуке одлично разуме и да против њих нема ништа, али да му на пада на памет да "се клања политиканским одлукама".

"Своју каријеру сам изградио супротстављајући се неистинама", рекао је Вучић, упитан да ли је стављена тачка на докторат Малог, будући да део јавног и политичког живота има став да та афера неће проћи.

"Жао ми је Синише, видим да га је то много погодило. Ја сам му давно саветовао да то поцепа и да пред свима полаже поново, да напише нови рад, да позове све људе, да виде и чују...'не не, ја сам се борио, много сам труда уложио'. Ево ти сад", рекао је Вучић.

Он је поновио да Малог, који је био најбољи студент, критикују они који су полуписмени у односу на њега, али да ће морати да плати политичку цену.

"Захвалан сам овом вечитом студенту од 31 године, политичком лидеру 'Један од пет милиона', они су све рекли, молим само људе да их пажљиво слушају. Они су рекли да није било упада у Ректорат, да не би било ни овакве одлуке. Ја сам сасвим сагласан са њима. Они су директно рекли да није било тог страшног, политичког, физичког притиска на људе, да такве одлуке не би било и ја сам апсолутно сагласан са тим вечитим студентом по том питању", рекао је Вучић и наставио:

"Сад ће Синиши Малом да соле памет Драган Ђилас, Јанко Веселиновић и Бошко Обрадовић - полуписмени у односу на Малог. Али, Мали мора да плати и политичку цену, видећемо све, како, шта у будућности, и због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, када је пре три месеца могао да покаже целој Србији да га је баш брига и да поцепа докторат, то није учинио. Сад да га цепа је бесмислено", рекао је Вучић.

Оценио је да Мали добро ради свој посао и додао да јавне финансије никада нису биле уређеније у нашој савременој историји.

"И када му држе придике ови бизнисмени Шошкић и Карапанџа, онај преварант што је био гувернер Народне банке...он ће да соли памет Синиши Малом и сваки дан каже 'није раст довољан'. Не него је довољан -3,1, а мали је +4,4...све те глупости морате да слушате све време. Нема проблема, ако хоћете да Србију воде такви стручњаци, да нас убијају и уништавају као што су нас убијали и уништавали затварајући све фабрике, спроводећи пљачкашку, лоповску приватизацију изволите, изаберите их, избори су за три месеца", рекао је Вучић и додао да народ није нимало глуп.

Све су то, додао је, стручњаци са лажним аферама које се увек као бумеранг окрену и погоде их директно у лице зато што се, додао је, не може лажима побеђивати.

"Морате да радите, да имате програм и планове, а не само да смишљате наредну лаж, рачунајући да ћете нешто да направите", рекао је Вучић.

За подршку младима 500 милиона евра, млади важни за напредак Србије

Вучић је поручио да је за подршку младима издвојено 500 милиона евра и да се припремају веома важни пројекти како би се младима понудила перспектива за останак у Србији.

"Да могу да рачунају на добијање јефтиних станова, под повољним условима, за себе, своје брачне партнере, своју децу. Да омогућимо посао за највећи број младих људи, који ће из године у годину бити све плаћенији", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду, где је са председницима Северне Македоније и Словеније учествовао на Регионалном форуму младих лидера.

Он је рекао да је јасно да млади одлазе из земље пре свега због атмосфере у друштву, али их је истовремено замолио да схвате да без њих земља не може да иде напред и да само уз њихову помоћ Србија може да се такмичи да другим деловима Европе и света.

У том смислу, истакао да ће 500 милиона евра бити издвојено за младе и подршку младима у оквиру новог инвестиционог плана,

"То је велики новац, подршка без преседана у новијој историји", истакао је председник Србије.

Посебно је указао да је важна политичка партиципација младих, те изразио уверење да њихово разумевање и зрело сагледавање, и кроз политички бунт и кроз сагледавање будућности, може да допринесе бољим резултатима Србије у будућности.

Вучић је приметио да млади не иду из Србије "трбухом за крухом", већ за бољом атмосфером.

"Људи данас одлазе више због атмосфере, а не зато што немају шта да једу и зато што нису сигурни каква ће бити будућност у региону. Зато су од кључног значаја све регионалне иницијативе, јер не можемо да живимо сами, у затвореном друштву", рекао је Вучић.

У том смислу, истакао је значај тзв. "малог Шенгена", који је, каже, од изузетног значаја за регион, иако ће, примећује, бити много противника.

"Узмимо судбину у своје руке, да будемо одговорни, озбиљни и да гледамо на будућност на другачији начин", рекао је Вучић.

Не бежим од разјашњења с Путином, савест ми је чиста

Вучић је изјавио да не види ниједан разлог да састанак да руским председником Владимиром Путином, 4. децембра у Сочију, не прође у доброј вери, те додао да, ако је потребно да се нешто разјасни - не бежи од тога.

"Ако је потребно да било шта разјашњавамо - не бежим од тога. Савест ми је чиста као суза", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Новом Саду шта очекује од сусрета са Путином и хоће ли бити разјашњене приче о шпијунажи.

Председник је рекао да су у току припреме за посету Путину, да се спрема велика и озбиљна делегација из Србије, јер је веома важан сусрет са руским председником, кога, каже, сматра искреним пријатељем Србије.

Вучић је истакао да је он председник Србије и да је његов посао да штити и чува интересе Србије, што ће увек да ради.

"Русија може да буде поносна на пријатељство Србије према Русији, а желим да верујем, и Русије према Србији", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија једина земља која није увела санкције Русији и ни у једном форуму није гласала против интереса Руске Федерације, а не рачунајући Кину, једина која одржава сталне вежбе са руском армијом.

"У сваком погледу смо веома блиски", додао је Вучић.

Амбасада Украјине: Прича о српској муницији режирана

Писање светских и српских медија о томе да је Србија наводно продавала Украјини муницију за “убијање Руса на Донбасу, је режирана провокација и невешт покушај да се дискредитују власти Србије и Украјине, саопштено је данас из украјинске амбасаде.

"Сматрамо поменуте публикације режираном провокацијом и невештим покушајем да се дискредитују власти Србије и Украјине", наведено је у саопштењу Амбасаде Украјине у Београду.

Из украјинске амбасаде кажу да је у праву министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који је рекао да чак и када би Србија продала оружје Украјини, то не би било незаконито, јер не постоји ниједна међународна забрана на снабдевање свих врста оружја и муниције Украјини од стране било које државе у свету.

У саопштењу се наводи и то "да Кремљ већ скоро шест година тврди да руске војске на територији Украјине нема", али да " цео свет добро зна да се Украјина брани од регуларне војске Русије и руских плаћеника", којих, наводе, има око 40. 000 који располажу огромном количином оружја, направљеног и коришћеног искључиво у Русији.

Прочитајте ОВДЕ  шта каже Украјина о овоме.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА