Најновије

АУТОР СТРИПА "ДОБРОДОШЛИ НА КОСОВО" ОТКРИВА: Како се дело показало у Француској и која јака симболика се крије иза свега?

На изради стрипа учествовала је интернационална група људи чији је циљ да се дело штампа и на другим језицима, како би што више људи било упознато са ситуацијом на Косову и Метохији.

Аутор стрипа "Добродошли на Косово" Никола Мирковић (Фото: јутјуб)

Аутор стрипа "Добродошли на Косово" је Француз српског порекла Никола Мирковић који је у разговору открио бројне занимљиве детаље о овом уметничком делу које има за циљ да прикаже и српску страну приче о дешавањима на Косову и Метохији.

- Са Арноом Гујоном већ скоро 20 година радим у Француској и борим се да се чује истина шта се десило деведесетих година у Југославији. Вец́ сам написао једну књигу о Косову. Оно што је проблем је то што не постоји много књига, романа ни филмова где су Срби приказани у правом светлу. Увек су Срби били лоши људи - прочиње причу Мирковић и додаје да стрип није политички обојен.

Наводи да је желео да покаже да су Срби добри људи и да су били жртве у збивањима деведесетих, јер јавност у Француској није имала прилику да види каква је ситуација на Косову и Метохији.

- У стипу је приказано паљење српских цркава. Више од њих 150 је срушено, а то људи овде у Француској не знају, француски медији нису никада писали о томе. Да се тако нешто дешава у 21. веку, то је ужас - каже аутор стрипа.

Радња стрипа прати младиц́а Димитрија, који је у младости побегао са Косова, а у марту 2004. године врац́а се да би присуствовао сахрани свог оца, са којим није био у добрим односима. Након што је стигао у Косовску Митровицу, нашао се усред нереда, окружен ватром и крвљу.

- Наш јунак је Србин, Димитрије, који живи у Италији. Најпотреснија сцена у стрипу је када се наш главни јунак враћа на Косово за време погрома 2004. године. Он гледа паљење српских цркава, насиље над српским народом, а то никога не оставља равнодушним - прича Мирковић.

Лого стрипа подсећа на Кока Колу, а аутор први пут открива због чега је узет тај симбол и шта он уствари треба да пренесе као поруку.

- Запад је причао да тражи демократију, мир за Балкан, Американци су бомбардовали Југославију, а жртве су били углавном Срби. Мислим да не можемо да причамо шта се десило на КиМ, ако не споменемо шта су радиле САД, јер су оне одговорне за све шта се десило, а у Француској не причамо толико о томе. За лошу ситуацију на Косову одговорни су Американци, зато што су они водили тај рат, они су нам причали да ће бити мира између народа, демократије, да ће све бити у реду, а 20 година после немамо решење. Због тога смо ми нацртали лого стрипа који подсећа на Кока Колу - каже Мирковић и додаје да такозвано Косово није држава и да Срби тамо још увек живе у страху и сиромаштву.

Француски сајт БД Планет стрипу је дао оцену 1 за сценарио и за цртеж. Као коментар на такве рецензије, аутор каже да их неки сајтови у Француској не воле зато што они приказују другачију слику о Србији.

- Има много сајтова који су нам дали оцену 5, а било је и сајтова који су рекли да је ово српска пропаганда и дали нам лошију оцену. Данас је наш стрип најпродаванији на Амазону, десетоструко више од других. То значи да је доста људи заинтересовано и коментарише ову тему – наводи он.

Мирковић је истакао стрип има најмање две поруке које треба да чује цео свет.

- Порука стрипа је да хоћемо мир за све народе који живе на Балкану, али да тај мир није лак и достижан. Друга порука је откривање истине. Ми смо желели да прикажемо другачију слику о Србима. Људи у Француској треба да виде да су српске жене биле силоване, да су српски цивили убијани. Неопходно је да наши људи знају шта се заправо десило на Косову и Метохији - закључује Мирковић причу.

Ко су прави терористи у Србији? Шта каже најпознатији руски геополитичар проф. др Дугин прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА