Најновије

КУСТУРИЦА ОТВОРЕНО: Најбоља потврда да Косово не треба признати је Хандке и његово апостолско деловање!

Прослављени српски и светски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је најбоља потврда да не треба признати Косово "случај Петера Хандкеа", који је био апостол истине.

Емир Кустурица (Фото: Медија Центар Београд)

"Нико жив на овој планети није веровао да Петер Хандке може да добије Нобелову награду, па се то десило, не због његове литературе, јер је он то одавно заслужио, него онога што је допринело тој награди. То је, заправо, његово апостолско деловање на терену", рекао је Кустурица.

Он је за "Спутњик" рекао да Хандке није веровао шта пишу "Шпигл", "Цајт", "Франкфуртер алгемајне цајтунг" и многе европске новине, него на Косово носио те чланке и утврдио на терену да то није тачно.

"Као апостол истине он је у једном квазиидеологизованом друштву, које се труди да то не буде, а у суштини је ужасно идеологизовано, што показује његова награда, подијелио људе на оне који истину виде као план колонијалних сила", рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да се Нобелова награда за књижевност вратила некоме ко је аутентичан јунак.

"Хвала богу што је то био човек мало наш, Словен, мало Немац, што изгледа није лоша комбинација - кап германске крви на словенску. Он је својим феноменом уствари поново успоставио ту награду, јер она је била мизерна", рекао је Кустурица.

На питање како решити косовски проблем, Кустурица каже да решење треба тражити у "решавању проблема", што предлаже и некадашњи председник Уругваја Пепе Мухика када га питају како да се реши латиноамерички проблем.

"Једног дана у једној години да се реши проблем који траје 600 година - то није могуће, зато што су коријени тог проблема много дубљи него ови протестантски постављени, који то треба да реше неким договором", рекао је Кустурица.

Прослављени редитељ, који данас слави 65. рођендан, каже да је дубоко религиозан човјек, али додаје да верује да је култура, и уметност уопште, религиозног порекла.

Кустурица тренутно пише књигу, како каже, по Достјевском, коју обећава 20 година, а прича је врло актуелна и говори о дилеми коју разрешава једна девојка.

Он истиче да добри филмови увек нађу пут до гледалаца, а простор за редитеља и данас и пре је отприлике исти, само је већи број "производа".

"Пре 35 година је на Канском фестивалу од 700 филмова било пет добрих, а данас од 5.000 има исто тако пет добрих", рекао је Кустурица.

Мамула у новој колумни прича о руском шпијунирању! Више отоме ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА