Најновије

Лајчак представник ЕУ за Западни Балкан?

У Европској унији кажу да ће искористити сва могућа средства како би земље Западног Балкана напредовале на ЕУ путу. Уколико у том циљу буде именован и специјални изасланик ЕУ за Западни Балкан, то ће бити одлука коју ће у наредним месецима донети шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел и Савет министра спољних послова ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

Иако се у Бриселу већ извесно време могу чути нађања да би ЕУ могла да именује специјалог изласланика који ће се бавити искључиво Западним Балканом, прва званична потврда да се то томе разговара стигла је из кабинета шефа дипломатије Словачке Мирослава Лајчака.

И док министарство спољних послова Словачке истиче да би то била "добродошла функција" која би послала "позитиван сигнал" о ангажовању ЕУ на Западном Балкану, у дипломатским изворима ЕУ наводе да и сам Миролав Лајчак има амбиције да се прихвати тог посла.

Додаје се да је Лајчак о томе већ разговарао са министрима окупљеним у Савету ЕУ за спољне послове, изразивши своју заинтересованост за ту позицију.

У европским дипломатским изворима оцењују да Лајчак, као некадашњи амбасадор у Београду, Тирани и Скопљу, али и као Високи представник за БиХ, има потребно знање и искуство када је реч о региону.

Напомиње се да он испуњава и критеријум да на место Специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкан требало да се постави политичар "високог профила" који има одговарајући "ауторитет у региону".

Са друге стране, у Бриселу се поставља питање да ли би било прихватљиво да се и на позицији шефа дипломатије ЕУ и специјалног изасланика за Западни Балкан, нађу званичници који долазе из земља које не призању једностано проглашену независност Косова.

Поред Мирослава Лајчака, као могући кандидат за позицију Специјалног изасланика ЕУ за Западни Балкна помињала се и директорка за Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове, Ангелина Ајнхорст.

У Европској служби за спољне послове кажу за Тањуг да ће Ајнхорст наставити да обавља своју досадашњу функцију, што већ "подразумева" помоћ шефу дипломатије ЕУ у ангажовању на Западном Балкану и конкретно у посредовању у дијалогу Београда и Приштине.

Будући шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел, који на ту функцију треба да ступи 1. децембра, није се изјашњаво о евентуалној намери да именује изасланика за Западни Балкан.

Борел је представљајући своје планове у оквиру спољне и безбедносне политике ЕУ за наредних пет година јасно ставио до знаја да лично жели да се ангажује у региону, конкретно на дијалогу Београда и Приштине.

Он је поручио да ЕУ не може бити "геостратешка сила", уколико прво не реши проблем у свом напосредном окружењу.
У одлазећој Европској комисији подсећају да је шеф дипломатије ЕУ по мандату добијеном од УН једини надлежан је за посредовање у дијалогу Београда и Приштине.

Портпаролка Комисије Маја Коцијанчић каже да ће ЕУ и даље наставити да буде посвећана ЕУ интеграцији целог Западног Балкна.

"Искористићемо сва могућа средства да на том путу напредујемо блиско сарађујући са регионом, земљама чланицама и глобалним партнерима", закључила је Коцијанчић.

У Европској комсији додају да је ЕУ и раније именовала специјалне изасланике и то углавном за "кризна подручја и ситуације".

Прочитајте ОВДЕ  какву је то одлуку донела ЕУ.

Извор: Танјуг/vecernje. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА