Најновије

И ПАЛЕСТИНЦИ ЧИСТЕ ПУСТИЊУ: Нови пробој сиријске војске у јужном Идлибу и продирање ка Марат Ал-Нуману!

Након што су групе сиријске Ал-Каиде прошле недеље ракетирале стамбене четврти Алепа и убиле седам цивила а око двадесет теже ранили, владине снаге су одговориле жестоком ватром из свог расположивог артиљеријског оруђа по положајима терориста у Идлибу. Очекивало се да ће владине снаге кренути у пробој на том делу фронта, али је напад покренут на југоистоку „исламистичког резервата“ у правцу града Марат Ал-Нуман.

Ливија Ал Кудс (Фото: Јутјуб)

У недељу су сиријске владине снаге кренуле у пробој непријатељских линија одбране и успеле заузети насеље Ал-Мушаyрифа. Место је ослобођено након тешких борби с терористима Ал-Нусра Фронта, водеће групе у кровној коалицији Хаџат Тахрир Ал-Шам.

У извешћу сиријске војске, потврђеном и од стране такозваног Сиријског опсерваторија за људска права из Лондона, се наводи како су сукоби довели и до уклањања одређеног броја терориста и уништавања оружја с којим су располагали. Преостали милитанти су побегли у подручја на југу исламистичке енклаве.

Сиријска војска је 14. новембра преузела контролу над селима Ал-Лувеибде Гарбија и Тал Казна на јужном делу Идлиба, након што су из тог подручја очишћени последњи остаци страних милитаната.

Јуче је офензива настављена и ослобођено је село Ум Калакил, а владине снаге су наставиле напредовати и синоћ су се бориле за место Ал-Фарја у југоисточном делу Идлиба.

Током копнених операција је сиријско и руско зракопловство тукло по логистичким правцима из смера Марат Ал-Нумана, како би онемогућили слање појачања и војне технике скупини око које се уз том делу покушава створити ствара окружење, уз остављање једног коридора за бег на север покрајине, као што је био случај у недавној операцији ослобађања Кан Шаyкуна и ширег подручја северне Хаме и јужног Идлиба.

Да је ова кампања повезана с нападом на цивиле Алппа сведочи учествовање у офанзиви палестинске борбене групе Ливија Ал-Кудс, која се недавно придружила снагама 25. групе за специјалне мисије и 5. легији сиријске војске на југоистоку Идлиба.

Ливија Ал-Кудс, формално „бригада“ у чијим је редовима на хиљаде Палестинаца, углавном из избегличких логора Хандарат и Наyраб у Алепу, играла је важну улогу у напретку владиних снага у најновијој кампањи, јер су њихове јединице помогле у ослобађању села Тал Зарзур и града Ум Калакил.

Поред учествовања у офанзиви на југоистоку Идлиба, Ливија Ал-Кудс има трупе у регији Бадија Ал-Шам у Хомсу и Деир Ез-Зору, где тренутно учествују у операцијама чишћења широких пустињских подручја од преосталих припадника такозване „Исламске државе“.

Ово је вероватно једна од најмоћнијих палестинских паравојних снага у Сирији. Борци Ливија Ал-Кудс милиција су доказали као ударна сила у борби, посебно против терористичких скупина попут Хаџат Тахрир Ал-Шам и ИД. Раније ове године су   задаћу обуке палестинских бораца на себе преузеле руске специјалне снаге стациониране у Хмејмијму, које су посебно за тај задатак пребачене у Алепо.

Русија позвала Курде да се придруже сиријској војсци на северу Сирије. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА