Најновије

Подела Косова и даље на столу?

Подела Косова је тема о којој се још увек размишља, можда не оним интензитетом од пре две године, али је и даље нејасно шта би тачно ова варијанта решења косовског проблема значила, сложили су се учесници дебате "Разграничење, корекција граница и друга алтернативна решења односа Београда и Приштине" која је одржана у Медија центру у Чаглавици.

КиМ (Фото: Јутјуб)

Према резултатима истраживања "Анализа трендова 2019 - Ставови српске заједнице на Косову" око три четвртине испитаника не подржава идеју територијалног разграничења Срба и Албанаца која је често називана и "поделом", јавља РТВ Ким из Чаглавице.

"Ми и даље немамо јасну представу шта то, заправо, значи и шта је јасан план, ни да ли то истовремно значи да је међународна заједница притом одустала од концепта Бриселског споразума и основиних начела која јесу заиста постигнута у виду мањих споразума у том процесу", рекао је директор НВО "Актив" Миодраг Милићевић.

Подсећајући да за идеју о подели Косова никако нису заслужни само председници Србије и Косова, већ да она има историју дугу читав век, главни и одговорни уредник РТВ Ким Горан Аврамовић је рекао да ће њени заговорници и евентуални спроводиоци морати да одговоре на многа питања.

"Шта ће се "дан после" дешавати са Уставом Косова и правима која он гарантује другим невећинским заједницама? Шта са свим осталим обавезама које су у Устав Косова преписане из Ахтисаријевог плана? Шта са политичким представницима косовских Срба у централним институцијама и бројем гарантованих мандата у скупштини? Шта са просветним и здравственим системом Републике Србије који све ове године функционише на Косову? Шта са комплетним унутрашњим уређењем Косова? И најважније, шта са људима од којих 40% намерава да напусти Косово ако дође до поделе", запитао је Аврамовић.

Професор уставног права Риза Смака тврди да евентуална подела неће довести до промене Устава Косова.

"Да би се мењао овај устав треба сагласност десет посланика Срба са Косова. Ја не верујем да би дали сагласност. Тако да не долази у обзир редукција опсега права нити квалитета овлашћења и одговорности Срба са Косова", тврди Смака.

Подсећајући да је лично присуствовао неформалним састанцима на којима су Срби, Албанци и представници међународне заједнице говорили о подели Косова и његовом припајању Албанији, Неџмедин Спахиу је истакао да ће подела Косова бити тема "док год већина не буде имала поверење у државу коју је створила".

"За 29. новембар у граду Приштини су истакнуте заставе Албаније. Добро, по закону на Косову, све националне заставе свих држава могу да се вијоре ту, али то доказује више од тога. То је доказ да Албанци на Косову као већина, већинска заједница овде на Косову, и даље не верују сами себи, не верују својој држави", навео је Спахиу.

Територијалном разграничењу Срба и Албанаца на Косову се противи око 80 одсто Срба који живе јужно од реке Ибар и 66 одсто њихових сународника са севера, показало је истраживање, подсећа у извештају РТВ Ким. 

Шест ствари које би требало да знате о Европској комисији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Ким

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА