Најновије

КИНА И РУСИЈА НИСУ НЕПРИЈАТЕЉИ, ТЕРОРИЗАМ ЈЕСТЕ: Макрон о односу Запада према Москви и Вашингтону!

Да ли НАТО треба као непријатеље да означава Русију или Кину, запитао је француски председник Емануел Макрон и одмах одговорио овако..

Емануел Макрон (Фото: predsednik.rs)

- Не верујем. Наш заједнички непријатељ је тероризам - казао је француски председник у четвртак, после разговора с генералним секретаром Северноатлантске алијансе Јенсом Столтенбергом у Јелисејској палати.

До сусрета је дошло пред самит НАТО у Лондону, а после недавне шокантне изјаве француског шефа државе да је Алијанса у стању "мождане смрти".

Макрон је поручио да сада треба да се поведе истинска дискусија о ономе што данас представља НАТО, а први циљ је да се поведе "луцидан, робустан и захтеван" дијалог с Русијом.

- Наша Европа има историју, али и географију. Русија географски припада Европи - рекао је Макрон, истакавши да одуство дијалога с Русијом није учинило европски континент сигурнијим.

Рекао је да верује у већу европску сувереност и да треба да се створи нова архитектура поверења и сигурности која пролази кроз расветљавање односа с Русијом, "уз постављање наших услова". Макрон је затражио и покретање отворене дискусије о контроли наоружања:

- Изразили смо жаљење поводом одлуке САД да стави тачку на Споразум о контроли нуклеарног наоружања средњег домета - рекао је Макрон и додао да се зато заложио за стварање новог споразума, уз учешће Европљана.

Макрон је као важно питање поставио тему обавезе солидарности чланица. Као пример је навео турску интервенцију у Сирији која је савезнике довела пред свршен чин и угрозила заједничку борбу против Исламске државе.

Асад осудио француску „окупацију“ Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА