Најновије

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ШТА СЕ ДЕШАВА ИСПОД БАЛКАНА: Ево због овога се дешавају разорни земљотреси! Ово је само почетак!

Балкан важи за једно од најтруснијих подрчја у Европи, па земљотреси попут оних који су се десили у Албанији, БиХ и Грчкој не треба да чуде.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Земљотреси на Балкану се дешавају пре свега због интеракција тектонских плоча која се дешава испод Јадранског мора.

Конвергентна граница је граница тектонских плоча, која се јавља на месту где се две плоче сударају, па се плоче или испупчују и збијају, или се једна плоча поткопава испод или (у неким случајевима) прелази преко друге.

- Чињеница је да се Афричка тектонска плоча подвлачи под Евроазијску што изазива појаву земљотреса, али и да постоји систем неколико мањих тектонских плоча које својим кретањем узрокују разорније земљотресе у зонама где се налазе, а то се на Балкану углавном дешава на простору Грчке, Албаније и делимично Северне Македоније - објаснила је за Срну професорка географије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Голијанин.

Јадранско море лежи на Јадранској тектонској микроплочи, која се у Мезозоику одвојила од Афричке плоче. Кретање плоче и судар с Евроазијском плочом је знатно утицало на уздизање околних планинских ланаца. А такође утиче и на потресе.

- Албанска обала одувек је спадала у европске регионе који су сеизмолошки угрожени. Афричка тектонска плоча се сваке године за неколико милиметара помера у правцу Европе. Такви судари стварају велике напетости јер долази до подвлачења делова Јадранске микротектонске плоче под Балкан - објаснио је немачки сеизмолог проф. Фредерил Тилманон за "Дојче веле".

Да су најугроженији делови Европе на местима где се граниче евроазијска и афричка тектонска плоча, сагласни су и доктори Стефано Паролаи и Дарио Слејко из италијанског Центра за сеизмолошка истраживања при Националном институту за океанографију и геофизику, који су прошле године за Блиц, када је средишњу Италијиу на пролеће 2018. године погодио снажан земљотрес, објаснили која су подручја највише подложна земљотресима.

- Мапе сеизмичких хазарда Европе јасно показују да су најопаснија подручја која се налазе на граници плоча између Европе и Африке, то су Апенини, источни Алпи, Динариди и Хелениди. Штавише, велики потреси се јављају и дуж области зване Хеленски, односно Егејски лук - изјавили су они прошле године када је Италију погодио разорни земљотрес.

Баба Ванга предвидела пропаст Европе 2020. године! Њено пророчанство прочитајте ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА