Најновије

ВЈОСА ОСМАНИ ПРОВОЦИРА СРБИЈУ: Договор са Београдом треба да укључи узајамно признавање!

“Што пре буде закључен коначни споразум са Београдом, то ће бити боље за цео регион, посебно када је у питању стварање боље економске перспективе”, изјавила је Вјоса Османи, потпредседница Демократског савеза Косова и прва жена кандидат за премијерку тзв. Косова.

Вјоса Османи (Фото: Јутјуб)

На питање како види наставак процеса нормализације односа између Београда и Приштине када буде формирана нова влада, Османијева је рекла да ће се пуно ствари променити на боље.

"Оно што желимо да учинимо са нашим коалиционим партнером, Покретом Самоопредељење, јесте да обезбедимо да се бавимо како домаћим питањима, тако и спољном политиком", рекла је она.

Договор са Београдом, како је навела, треба да укључи узајамно признавање, јер ће то уклонити било какве препреке за оне који размишљају о инвестирању на КиМ.

Према њеним речима, "дијалог је једини начин да се реше питања са суседима, укључујући Србију", али Приштина никада не би дозволила да се расправља о питањима попут граница, као и о било којим питањима која се односе на, како је рекла, "суверенитет или функцоналност тзв. Косова као независне државе".

Османи је навела да је уставни суд у Приштини 2015. укинуо споразум Београда и Приштине о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО) и да, према њеном мишљењу, Приштина не може да иде изнад оног што је рекао уставни суд.

Уставни суд у Приштини је, такође, саопштио да ЗСО треба да се оснује без извршних овлашћења и у складу са уставом.

"Дакле, да - може постојати Заједница без извршне власти", рекла је Османијева и додала да је према њеном мишљењу, намера да се тзв. Косово учини другом Босном и интерно нефункционалном, како би се претворила у замрзнути сукоб у будућности.

Османијева је поновила да уједињење тзв. Косова и Албаније није реална опција и рекла да верује да је најбоље решење стварање сестринских односа и кретање према ЕУ.

"Када се придружимо (ЕУ) ионако неће бити граница", истакла је она.

На опаску да се Приштина противи идеји "Мини-шенгена", иако је америчка амбасада у Немачкој недавно објавила саопштење у коме изражава мишљење да би тзв. Косово требало да буде део ове регионалне иницијативе, Османијева је рекла да ће сести са сваком земљом која је јак и истински савезник Приштине и разговарати зашто мисли да је ово лоша идеја са економског, безбедносног и стратешког становишта.

На питање шта мисли о укључивању Српске листе у нову коалициону владу на КиМ, Османијева је рекла да постоји уставна одредба која захтева да у влади треба да буде најмање један министар из српске заједнице који би требало да добије најмање 50 одсто српских гласова.

"Моје је мишљење да, ако им дате министра, зашто не бисте добили и њихове гласове", навела је Османијева и додала да је, како је рекла, изузетно важно то што "Приштина неће имати владу која је зависна од Српске листе".

Прочитајте ОВДЕ шта је Јелена Милић поручила Американцима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА