Најновије

Да ли ћемо у Београду имати чак четири мини-града на рекама?

Идеја о спуштању на реке, у престоници се последњих година остварује и већом брзином него што је било ко могао то да наслути, па бисмо за пет до десет година могли да имамо читава насеља или мини градове на Сави и Дунаву.

Београд (Фото: Јутјуб)

Све је, наравно, почело од пројекта "Београд на води", на потезу некадашње Савамале, али и Баре Венеције, те залеђине некадашње Главне железничке станице. Међутим, како се пројекти на рекама нижу као на филмској траци, није немогуће да у догледној будућности имамо барем четири-пет Београда на води!

Београд на води

Тренутно је најатрактивнији и најскупљи пројекат, који је познат и ван граница наше земље. Поред шеталишта крај Саве прве зграде су завршене и усељене, али је градња нових одмах настављена. 

Ускоро ће бити отворен и булевар који ће повезати Стари савски мост и Београдски сајам, а пролазиће кроз цело насеље. У овом делу града скоро је почела и градња Куле Београд која ће бити највиша зграда у престоници са 168 метара.

У току је градња још стамбених објеката, а за наредну годину планирано је отварање "Галерије Београд", највећег и најмодернијег тржног центра у престоници, смештеног непосредно поред Газеле.

Блок 18

За део града са друге, новобеоградске стране Саве, такође постоји амбициозан план. У Блоку 18 требало би да буде изграђен "брат близанац" Београда на води.

Идеја о новом стамбено-пословном комплексу обелодањена је пре пар година, али највећи проблем овог плана јесте око 500 породичних кућа и радионица које се налазе на том делу. Од њиховог расељавања и измештања зависи даљи ток овог пројекта, који би се простирао од Старог сајмишта до Газеле.

На овом простору, према ранијим плановима, требало би да се граде стамбени објекти, пословни комплекси, али и неколико кула.

Цептер сити

На потезу између Газеле и новобеоградске топлане, на месту садашњег бродоградилишта, могао би у будућности да никне још један тзв. "Београд на води". Већ дужи низ година постоји идеја о овом пројекту на земљишту које је од 2003. године у власништву компаније "Цептер".

Планови за ово земљиште су поред стамбених зграда, и бројни спортски објекти и терени, отворено клизалиште, скејт и фризби парка, школе, вртићи, јавне службе и још много тога.

Недавно су у јавности осванули нови рендери како би могло да изгледа ово футуристичко насеље. Из "Цептера" су за "Блиц" објаснили да би градња могла да почне за пет до десет година.

Међутим, претходно многи објекти морају бити измештени, грађани који живе у нелегалним кућама уз Бродарску улицу и у Малој Циганлији морали би бити исељени, а на крају би комплетан простор од Бранковог моста до Блока 58 требало уредити.

Марина Дорћол

Још један вишегодишњи план о стамбено-пословном комплексу рађен је за земљиште на локацији “Марина Дорћол”, смештено одмах на Дунаву. Још 2006. године градске власти су дале земљиште у закуп, али многобројни пројекти никада нису покренути.

Пре нешто више од месец дана “Марина Дорћол” продата је за нешто више од 32 милиона евра фирми МД Инвестмент, која није имала конкуренцију у борби за ово земљиште.

И на овом простору планирана је градња и стамбеног и пословног простора, а посебна атракција свакако би била марина у коју би пристајале и луксузне јахте.

Прочитајте ОВДЕ  колико ће повећање плата добити министри и премијерка!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА