Најновије

МИСТЕРИЈА НОВОГ ВОЂЕ ИД! НИКО НЕ ЗНА КО ЈЕ И КАКО ИЗГЛЕДА! Зову га генерал рата и спрема жестоку освету!(ВИДЕО)

Само неколико дана након смрти вође Исламске државе Абу Бакр ал Багдадија ова терористилчка организација именовала је новог лидера, Абу Ибрахима ал Хашимија ал Курашија

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Међутим, проблем је у томе што, осим имена, нико не зна ништа о новом челном човеку ове терористичке организације. Нити се зна како изгледа, ни како звучи, али ни на којој је позицији био у овој екстремистичкој групи пре Багдадијеве смрти.

У вишеминутном аудио снимку ИД је потврдио Багдадијеву смрт и обнародовао да има новог вођу, односно калифа. У истом снимку ИД је упозорио Америку да се спреми за освету због убиства Багдадија, осуо паљбу по Трампу и истакао да организација још увек има доминацију у свету, подсетио је магазин Тајм.    

Међутим, како пише Телеграф, пред новим вођом није нимало лак задатак с обзиром да преузима калифат који је у пепелу. Некада је територија, коју је држао ИД, била величине Велике Британије, а данас је сведена на неколико пунктова у пустињи источне Сирије.

Абу Ибрахим се, са остатком челних људи ИД, тренутно крије, а западне обавештајне службе, како наводи Телеграф, покушавају да склопе неке коцкице о вођи Исламске државе.

- Нико, али заиста нико, изван уског круга унутар ИД, нема појма ко је нови вођа- изјавио је Пол Крукшанк, стручњак за тероризам, додавши да сумња у то да и амерички председник Доналд Трамп зна ко је у питању.

У аудио снимку портпарол ИД назвао је Абу Ибрахима генералом рата, који има велико искуство у борби против Америке. То је побудило сумњу да је он, као и Багдади, Ирачанин, који је учествовао у побуни против америчких снага након 2003. године.

- Нови лидер је, сасвим сигурно, Ирачанин. Претпостављам да има много борбеног искуства против Американаца у Ираку- изјавио је Хасан Хасан, аналитичар Центра за светску политику.

Нови калиф је, како подсећају светски медији, релативно брзо устоличен, само пет дана након што је Багдади активирао смртоносни прслук и разнео се у сиријском тунелу како га не би ухватили амерички командоси. 

То је за тренутно расејане џихадисте веома брза одлука, па је претпоставка да је Абу Ибрахим био виђен за новог вођу још док је Багдади био жив. Светски медији спекулишу да је покојни вођа ИД оставио тестамент са јасним упутствима шта да се ради у случају његове смрти.

Иако се очекује да се Абу Ибрахим ускоро обрати својим следбеницима, стручњаци оцењују да он сигурно неће у видео снимку открити свој идентитет и показати лице. 

Упркос томе што је ИД ослабљена, она је и даље на челу најопасније терористичке организације на свету, са хиљадама лојалних следбеника на читавој планети.

Амерички стручњаци упозоравају да ИД још увек има око 14.000 бораца у Сирији и Ираку. 

- Америко, да ли схваташ да је Исламска држава сада на прагу Европе и у централној Африци? Ширимо се и покривамо све од истока до запада- упозорио је ИД у последњој аудио поруци.

ПрочитајтеОВДЕ  како то НАТО покушава да обузда Москву?

Извор: информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА