Најновије

СРБИЈА НЕЋЕ ТРПЕТИ ПОНИЖЕЊА: Палмер повлачи ултиматум о признању независног Косова?

Председник Србије Александар Вучић разговараће данас са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним представником за западни Балкан Метјуом Палмером.

Палмер повлачи ултиматум о признању независног Косова? (Фото: Јутјуб)

Иако је амерички званичник пре три дана, током обраћања студентима у Приштини, поручио да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Косово, није искључено да ће на састанку с Вучићем покушати да ублажи или чак повуче овај ултиматум, оцењују саговорници.

До преокрета би, како објашњавају, могло да дође пошто је на Палмерову претњу уследио оштар одговор Вучића да Србија неће трпети понижења и да су на тај начин преговори практично обесмишљени. А Палмеров задатак је, истичу, да обнови дијалог, а не да га блокира.

Спорне обавезе

- Ако је све тако као што је рекао Метју Палмер, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис, питам се о чему онда да преговарамо. О томе у ком тренутку да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсећа на неку шалу. У сваком случају, бићемо спремни на разговоре и за постизање компромисних решења, али на понижење Србије никада нећемо пристати - изјавио је Вучић и навео да је био изненађен што је Палмер у Приштини и Скопљу говорио само о обавезама Београда, иако су неке од њих врло спорне:

- Ниједног секунда, рецимо, није поменуо стварне и објективне обавезе Приштине, попут формирања ЗСО, што је њихова несумњива међународно-правна обавеза проистекла из Бриселског споразума и свих каснијих анекса тог уговора.

Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић очекује да Палмер данас разјасни одакле такав ултимативни став САД и онда да се види има ли шансе за обнову дијалога.

Еластичан приступ

- Видећемо да ли ће Палмер, после Вучићеог оштрог одговора, одступити од свог става. Јер Палмеров задатак је да обнови дијалог, а не да га блокира. Претпостављам да ће у разговору с Вучићем да бира блаже речи или чак повуче оно што је рекао у Приштини како би умирио наше незадовољство. Није искључено да промени плочу. Морао би то да уради ако хоће наставак дијалога. Не можете уценама да водите дијалог - каже Јовановић и образлаже да је посао Палмера да има еластичан приступ, а не да пресеца категоричним ставом:

- Видећемо како ће се држати. Можда ће се вадити, негирати да је тако рекао, те да су медији погрешно превели и на тај начин покушати да се извуче.

Драгомир Анђелковић: Јефтина трагикомедија

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да цинично делује када неко Србију условљава пријемом у ЕУ, било да се ради о КиМ или неком другом проблему, јер две деценије траје прича о евроинтеграцијама, које су, чини се, све даље.

- Зато јесте смешно када то раде САД, које су у сукобу са ЕУ и обесмишљавају је. Јефтина трагикомедија је та представа у којој САД подржавају Велику Британију да изађе из ЕУ, док Србију условљавају пријемом у Унију ако се одрекне КиМ. У том смислу, Вучићева реакција је искрена и храбра и требало би и на данашњем састанку да остане при ставу да Србија не жели да трпи понижења.

Почиње модернизација српског ваздухопловства, биће обновљена флота јуришника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА