Најновије

СТЕФАНОВИЋ: Чланство Србије у ЕУ питање за Европу, а не САД

Стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ и ка томе се иде, а да ли ће се наша земља придружити је питање за ЕУ, а не за Америку, изјавио је синоћ потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић (Фото: Јутјуб)

Стефановић је то рекао поводом изјаве специјалног изасланика САД за Балкан, Метјуа Палмера у Приштини, да Србија неће постати чланица ЕУ док не призна Косово.

Министар, у емисији ТВ Пинк "Хит твит", није желео да улази у детаље сутрашњег разговора председника Србије Александра Вучића са Палмером у Београду, али је истакао да јасно да се притисци на Србију повећавају и да ће ти разговори бити веома тешки.

Тим пре, подсетио је, јер Америка, и не само она, сматра да ту нема о чему више да се преговара и да је косовска независност готова ствар, те да је сада само техничко питање када ће и Србија то да прихвати.

Упркос томе а то је, казао је, показало и недавно повлачење апликације Приштине за чланство Интерпол и захваљујући "озбиљној политици" коју води Вучић, питање Косова је враћено за преговарачки сто.

Истакао је да је "веома разочаран" ћутањем Брисела и чињеницом да је шест година прошло од потписивања Бриселског споразума, а да питање Заједнице српских општина још није решено.

"То је пре свега слабост Европске уније", истакао је Стефановић и додао да је невероватно да Брисел не може да натера Приштину да испоштује нешто што је потписано.

Захваљујући политици коју води Србија, односно председник Вучић, указао је он, број земаља које повлаче признања косовске независности се повећава и повећава се број оних земаља које не желе да признају Косово.

Међутим, казао је Стефановић, позиција Србије "веома теска", јер, како је рекао, дефинисаног решења нема, а нико га ни не нуди.

Једино извесно је да је пред нама тешка борба за заштиту наших националних интереса и Косова које је део територије Србије, рекао је Стефановић и истакао да је сада свима јасно да без Србије нема решења за питање Косова.

Новинар Љиљана Смајловић је, коментаришући изјаву Палмера у истој емисији телевизије Пинк, рекла да Палмер није рекао ништа ново и да је он човек који предствља стандардну политику коју Америка већ 20 година води према Србији.

Према њеним речима, да је Србија већ признала косовску независност још пре 50 година, данас не би била чланица ЕУ.

У прилог томе, подсетила је, ЕУ када је правила седмогодишњи буџет, није мислила на Србију, из чега је требало одмах да нам буде јасно да наше чланство није планиранао.

Зато, каже, треба припадати нечему са ким можеш да делиш неке циљеве и приметила колико је добро што нисмо послушали упозорења да Србија не треба да седимо на две столице.

Додала је да је Северна Македонија пример да није тачно да је "лопта у нашем дворишту и да је све до нас".

Смајловић је констатовала да је изјава Палмера дошла у карактеристичном тренутку, када нема "ни штапа ни шаргарепе".

Бура у владајућој коалицији се не стишава, социјалистима прети опомена пред искључење. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА