Најновије

"ЗИЂИН" НЕ ШТЕДИ ЗА "ЗЛАТНУ ЖИЦУ" ОКО БОРА: Ево колику су баснословну суму Кинези издвојили да плате амерички део!

Вест коју су "Новости" објавиле средином октобра - да кинеска рударска компанија ""Зиђин"", власник истражног права у горњој зони лежишта "Чукару пеки", код Бора, намерава да откупи део америчког "Фрипорта", у чијем је поседу било 60 процената власништа у доњој зони тог лежишта - обистинила се у понедељак.

РТБ Бор (Фото: Јутјуб)

Трансакција је вредна 390 милиона долара.

"Зиђин" је тако, након што је крајем прошле године, за 1,4 милиради долара купио канадски "Невсун", у чијем је власништву била лиценца за "Чукару пеки", придодао још скоро 400 милиона долара и постао власник истражног права у потенцијално најбогатијем налазишту бакра и злата на свету.

Како је прецизирано, Кинези ће Американцима одмах уплатити 240 милиоина долара. Након тога, до треба да им плате и 0,4 одсто нето прихода када почне производња, и то до укупног износа од додатних 150 милиона долара.

"Зиђин" је децембра прошле године већ за 1,46 милијарди долара постао стратешки партнер Рударско-топионичарског басена "Бор", па рачуница показује да су Кинези само у овом региону до сада потрошили више од три милијарди долара.

План кинеске компаније Зиђин, која је и стратешки партнер РТБ Бор, јесте да инвестира готово пола милијарде долара у почетак експлоатације горњег дела лежишта Чукару пеки, код Бора, где су установљене резерве од милион тона бакра и близу 70 тона злата, и ту би производња требала да очне 2021. године. Како се процењује, у доњем делу тог лежишта крије се око 15 милиона тона бакра и чак 300 тона злата, односно готово три пута више него што је у овом крају ископано за претходних 115 година рударења.

Прочитајте ОВДЕ  какву је то драстичну одлуку донела Албанија.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА