Најновије

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Пошиљка која никада није стигла до руског цара пронађена! Рониоци у олупини извукли... (ФОТО/ВИДЕО)

Тим ронилаца је из Балтичког мора извукао 900 флаша француског алкохола које су биле на дну око 100 година.

Шведски брод "Кирос" (Фото: јутјуб)

Алкохол је био намењен руском цару Николају 2, а транспортован је шведским бродом "СС Кирос" који је у мају 1917. године испловио према Петрограду, данашњем Санкт Петербургу. У броду је било 50 ковчега француског коњака и 15 ковчега ликера.

Русија је формално још била у рату с Немачким царством, тако да је терет послат из Француске бродом који је припадао неутралној Шведској. Ипак, "Кирос" никад није стигао на своју дестинацију, јер га је недалеко од острва Аланда у балтичким водама пресрела немачка подморница УЦ-58.

Према тадашњем закону, Немци су оптужили посаду за кријумчарење илегалне робе, допустили су морнарима да напусте брод и укрцају се на други, а онда је "Кирос" потопљен заједно с укупно 900 флаша алкохола.

Олупина брода је откривена 1999. године, али је вађење алкохола било преопасно. Двадесет година касније, шведски тим ронилаца је уз помоћ исландских ловаца на олупине коначно одлучио да зарони до "Кироса".

Припреме су трајале неколико година, а потом је тим у мисију кренуо међународним бродом "Deepsea Worker". Уз помоћ робота, рониоци су успели да извуку око 600 боца коњака "De Hartman & Co" и 300 флаша ликера "Бенедиктин".

Биће сачуване и изложене, а неке од њих још имају оригиналне печате и ознаке.

Која је тачна година пада Европе од муслимана по Баба Вангином пророчанству, сазнајте ОВДЕ.

Извор: klix. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА