Најновије

Руски 9К115 „Метис“ уништио понос турске армије! (ФОТО/ВИДЕО)

На интернету се појавила фотографија уништене турске самоходне хаубице Т-155 Фиртина. Ово оруђе је уништено употребом руског противтенковског ракетног система 9К115 „Метис“. Према првим информацијама ракета је приликом удара пробила основни оклоп и активирала борбени комплет. Услед страховите експлозије откинута је купола са основним оруђем, која је пронађена у близини кратера где се налазила самохотка.

Турска самоходна хаубица Т-155 Фиртина (Фото: јутјуб)

Турска самохотка је уништена током жестоких борби између турске војске и курдских милиција на северу Сирије (операција „Извор мира“). Ово оруђе је уништено дејством руског противтенковског система „Метис“ које се налази у рукама курдских бораца. Судбина посаде која је опслуживала ову хаубицу је непозната.

Турска самоходна хаубица Т-155 Firtina представља најсавременије артиљеријско оруђе које се налази у саставу турске армије. Она је направљена крајем прошлог века у војном сектору корпорације Samsung под именом К9 Tандер. Касније је адаптирана на основу захтева турског Министарства одбране, које је желело да набави овакве хаубица са потребе своје армије.

Конкретно, замењени су одређени делови опреме и продата лиценца за производњу у Турској. Турска армија у оперативном саставу има око 300 ових хаубица. Сличан уговор са јужнокореанцима су потписале и Индија, Норвешка, Финска и Естонија. Према мишљењу бројних експерата корејска хаубица спада у најбоља оруђа у класи самоходних хаубица на гусеничној платформи.

Метис (индекс— 9К115, по класификацији НАТО AT-7 Сакхорн) представља совјетски/руски преносни противтенковски ракетни комплекс са полуатоматским навођењем ракете – SACLOS. Реч је о оружју релативно новије генерације. Развојни пут оружја је везан за компанију “КБ Приборостроения” из Туле. Његова основна намена је борба против фиксних и мобилних циљева који се налазе у видном пољу, са посебним акцентом на оклопна возила, али и упоришне ватрене тачке. У том смислу користи ракете са тандем-кумулативном и термобаричном бојевом главом.

Активно се у последње време користио у борби против формација Исламске државе, тачније у уништавању тзв „Џихад-мобила“ (руски сленг за минирана моторна возила којим управљају самоубице). Његова највећа предност је компактност и релативно мала маса у односу на друге системе сличне класе. Такође, потребно је свега десетак секунди да се комплекс из маршевског  положаја пребаци у борбени и крене да дејствује.

У борбеним комплету се поред лансирног уређаја налази 4-7 ракета које су херметички затворене у цилиндричним контејнерима. Комплекс најчешће опслужују 2-3 војника (оператер и 1-2 помоћника).

У односу на базичну верзију која је развијена још 1978. године, руски конструктори су модернизовали овај систем у верзијама 9К115-1 „Метис-М“ и 9К115-2 „Метис-М1“. Модернизација се односи на повећање ефективног домета ракете, њене брзине лета, као и пробојности њене бојеве главе. Последњу, најквалитетнију верзију система 9К115-2 „Метис-М1“ у свом наоружању имају војске Русије, Азербејџана, Сирије, Бангладеша, Малезије. Регистрована је појава ове варијанте комплекса и у либанском покрету Хезболах.

Све о руским војним извиђачима сазнајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА