Најновије

ДЕМОКРАТЕ СЕ УЈЕДИЊУЈУ: ДС, СДС и СзС ће се спојити! Ево када планирају то да уради!

Демократска странка, Социјалдемократска странка и Заједно за Србију требало би формално правно да се уједине најкасније до 15. децембра, сазнаје незванично "Блиц".

Савез за Србију (Фото: szs.rs)

На предлог одбора Демократске странке, Социјалдемократске странке и Заједно за Србију са Врачара састављена је Иницијатива за уједињење ДС и послата свим члановима.

- Одржан је велики састанак руководстава три странке на којем је било речи о тој иницијативи. На тај састанак је био позван и председник ДС Зоран Лутовац. Након тога састављена је и Иницијатива која је јуче послата свим члановима - каже извор близак трима странкама.

Иницијатива за уједињење ДС послата је председницима ДС Зорану Лутовцу, СДС Борису Тадићу и ЗЗС Небојши Зеленовићу, потпредседницима ове три странке, члановима председништава и члановима главних одбора.

Како пише у иницијативи, предлог је да се Скупштина уједињења најкасније одржи 15. децембра ове године.

- Полазећи од потребе укрупњавања политичке сцене у Србији, неспорне жеље чланства ДС, СДС и ЗЗС, покренуте Иницијативе председника ДС-а за формирање ДС - Уједињена, спроведених активности у правцу уједињења, извештаја о годину дана вођења ДС од стране председника и актуелног руководства те донете одлуке на седници Главног одбора о уједињењу са СДС и ЗЗС, политиче, идеолошке, организационе и друге блискости три странке и очекивања грађана Србије да се испрофилише политичко лидерство опозиционе политичке сцене у Србији и препорука иностраних политичких партнера за обједињавање опозиционог политичког деловање, ми доле потписани чланови ГО ДС, СДС и ЗЗС тражимо одржавање седнице ГО ДС Уједињена на којој ће тачка дневног реда бити уједињење ДС-а - стоји у поменутом документу.

Осим тога, потписници наводе да "захтевају да се седница одржи у року од 30 дана од предаје ове иницијативе, а у складу са актима наших странака".

- Предлажемо да се на седници ГО Уједињена усвоји пословник о раду ДС Уједињена, те да се на тој седници договоре сви аспекти уједињења и закаже скупштина уједињења најкасније до 15.децембра 2019 - закључује се у Иницијативи.

Очекује се да на скупштини уједињења буду изабрани и председник и руководство уједињене ДС.

Идеја о уједињењу свих странака проистеклих из ДС први пут у јавности осванула је у марту ове године, а о њој су разговарали Лутовац, Тадић и Небојша Зеленовић. Два месеца касније донета је и одлука на основу споразума о уједињењу изгласаног на заједничкој скупштини организације Демократска странка - уједињена у мају ове године. 

Идеја споро реализована

Утисак од почетка је да са уједињавањем Демократске странке све иде доста споро. Иако је у септембру требало да дође до Скупштине и формално-правног уједињења, то се није догодило.

- Идеја је била да се у септембру формално ујединимо, али се то сада не помиње. Потребно је да закажемо скупштину и да се члановима СДС, који су већ у бази ДС, верификује чланство, што је посао који се може завршити за неколико дана, али очигледно некоме није стало - испричао је извор.

Додик неће сазивати састанак изборних победника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА