Најновије

"НЕ СМЕТА МИ ГАЛАМА У САРАЈЕВУ!": Додик стао у одбрану основних принципа Дејтона! (ВИДЕО)

- Ја сам једини који је остао као Дон Кихот да браним изворне приницпе Дејтона, да ова земља проживи. Ја се проглашавам антидејтонским, а не проглашава се Декларација СДА која је написала да хоће Републику БиХ, која је у суштини антидејтонска. На овим просторима, ако се Срби питају, а требали би да се питамо, једина република која може бити је Република Српска - рекао је Милорад Додик, члан Председништва БиХ у емисији "Прессинг" на Н1.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Договор о формирању власти био је скоро па постигнут између Додика, Човића и Изетбеговића. Члан по члан - дошло се до споразума, али онда је дошло питање око АНП-а и све се кренуло разваљивати, испричао је Додик у емисији. Такође је поручио да се неће повући из Предсдништва БиХ јер је сада то готово па немогуће, јер два члана без Парламента БиХ не могу одлучивати сама.

Рекао је и да се не воде никакви преговори у тајности о новом споразуму између лидера, али и то да нема намеру сазивати никога.

- Ово што раде СДА и ХДЗ, не знам да ли је то тајно. Што се нас из СНСД тиче, ми не проговарамо ни са ким. Има споразум да променимо онај члан о трајању. Неће нико да разговара на ту тему. Мислио сам да је то завршено, да је ту било оно што је Изетбеговић тражио са бошњачке стране. Нигде није поменут АНП, речено је да ће се редефинисати комисија за одбрану - где треба да одговара Предсједништво - рекао је.

А шта када истекне нови рок?

- Нема рока ако се не договоримо. Можемо променити одреду о трајању. Ако хоће, хоће. Нажалост, политика се своди на то да одређене опције на важна места доведу особе које ће проводити одређене политике. Имамо готово именовање значаног броја на нижим нивоима институција власти на нивоу БиХ. Сад треба неко да дође неко из СНСД, покупи политичку одговорност и да се носи три године са оним људима који нису били политичка воља тог Савета министара. То се ради да би се довеле старе структуре СДС-а и СДА да би се продужили постојећи мандати - рекао је он.

Истакао је како је на састанку са члановима Председништва одржаним 5. новембра предлагао како БиХ да преживи.

-Договором, да направимо договор о надлежностима, да се не спори Република Српска и да нико никога не негира. Ја верујем да бошњачки народ и елита сноси за БиХ највећу одговорност. Не може БиХ да преживи у условима мајоризације Хрвата. Ни ми нећемо дозволити мајоризацију. Идемо на договор. Не можете на изборима дати више гласова једном члану Председништва него самом бошњачком представнику. То није та Босна. Галама ми не смета у Сарајеву, али често долазим у позицију да предлажем квалитетна рјшења о која су се многи оглушили - поручио је Додик.

- Ако БиХ настави овако, ако Бошњаци игноришу српске позиције и права, ако високи представник настави овако, наравно да смо против те БиХ. Отићи ћемо на Народну скупштину, донети своје одлуке - е да видимо шта ће се десити онда. Република Српска се спрема да изађе из два - три споразума. Из сваког уговора страна која је потписала, може да изађе. Ја нисам за то. Ми смо под притиском натерани на неке ствари - рекао је Додик.

Додик осуо паљбу по Инцку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА