Најновије

Нисте ни свесни шта радите себи! Овај лек користи сваки Србин, а ни не зна колико је опасан!

Лекови које људи у србији масовно кристе за лечење разних инфекција , посебно код упале плућа и бешике, али и аспирин и неки медикаменти за лечење прехладе могу трајно оштетити слух и равнотежу, упозоравају специјалисти медицине.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

- То су пре свега антибиотици из групе аминогликозида, тј. гетамицин, који се јако често употребљава код упале бешике и плућа, ту је и амикацин, у ту групу спада и неомицин, а слух може оштетити и стрептомицин. У ређим случајевима  на оштћење слуха може утицати и аспирин, тј. његово једињење ацетилсалицилат, ако се пије у већим дозама, као и нека хемиотерапијска  средства у лечењу карцинома, али и нестероидни антиинфламаторни лекови, тј. ибупрофен – објашњава доцент др Снежана Бабац, специјалиста ОРЛ-аудиолог.

Висок ризик

Она додаје да ризични по слух могу бити и лекови који имају фуросемид, а који се користе за лечење хипертензије.

Др Бабац прецизира да гентамицин код осетљивих људи може да оштети равнотежу, као и да је поред тога и ототоксичан, дакле, може да оштети и слух, док је стрептомицин првенствено ототоксичан, тј. удара на слух. Истиче да комбинација гентамицина и фуросемида најчешће може да оштети чуло слуха.

Дозирање

Доктор Никола Мирчетић, специјалиста оториноларингологије, потврђује да постоје неки антибиотици који оштећују слух.

- Гентамицин може направити проблем са оштећењем слуха, стрептомицин није више у употреби јер је правио гомилу проблема и доводио до оштећења слуха. Гентамицин може, а и не мора да оштети слух , али стрептомицин је заиста правио оштећења. Поред тога, оштећење слуха могу да изазову и разни хормони и кортикостероиди у разним дозама – каже он.

Годину дана је јео само кромпир! Остаћете без речи када будете видели шта му се десило. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА