Најновије

ПРВИ ЧОВЕК "ПОЛИТИКЕ": Зграда РТС поприште озбиљних збивања, Вучић показује пркос! А ево зашто се горко каје!

Зграда РТС као да постаје поприште озбиљних политичких збивања, а догађаји добијају на убрзању, оценио је збивање испред РТС вршилац дужности главног и одговорног уредника Политике, Жарко Ракић.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он подсећа да то није био први пут да се председник Александар Вучић нашао у кризној ситуацији и додаје да у тим ситуацијама показује личну храброст и пркос.

Коментаришући окупљање присталица Савеза за Србију и "1 од 5 милиона", који су дошли да председнику поставе питања пре његовог гостовања у емисији Упитник на РТС, Ракић каже да је сваки начин изражавања незадовољства легитиман, док је ствар законитости или оригиналаности питање за организатора протеста.

Емисија је почела на време у заказаном термину, а Вучић је казао да је у зграду РТС стигао пешке из Абердареве улице. Претходно је за ТВ Пинк рекао да иде на РТС и да емисија није снимљена. В.д. уредника Политике, оцењује да намера организатора скупа није успела и истиче да је до сусрета с Вучићем могло да дође само теоретски.

"Он је последњих неколико месеци био у непријатним или кризним ситуацијама, као што је била опсада Председништва, па није напустио зграду или није хтео. Показује неку личну храброст која се не допада људима из обезбеђења. Покушава да буде пркосан, да предвиди шта ће друга страна да уради. Када имате на другој страни лидера Двери можете да очекујете свашта. Склон је и вербалним и физичким провокацијама. Сећате се оног инцидента с Александром Мартиновићем", напомиње.

Коментаришући како би могао да изгледа сусрет незадовољних грађана и председника, Ракић каже да ниједан шеф државе не би могао на тај начин да дође у сусрет са незадовољним делом грађана.

Оно што види као опасност у синоћној ситуацији је могући сукоб две групе грађана - оне која је дошла да подржи председника, и оне која је дошла да му постави питање.

"То је оно што ме плаши. Није проблем да се неком појединцу нешто каже или уради, али ако дође до сукоба две групе људи због идеје, онда је то опасно јер имамо у историји преимера да се то завршавало трагично", напомиње први човек Политике.  

"Политичка ситуација хаотична"

Коментаришући политичку ситуацију у земљи, Ракић каже да је она помало хаотична. С једне стране је прегруписавање опозиције и стварање, како каже, неприродних савеза, док владајућа већина показује "одређену нестабилност".

"Не знају шта ће сутра, не знају ко ће с ким. Сад су се појавиле рачунице да је СНС после избора направио грешку и коалиционим партнерима дао превише посланичких места. И једни и други из својих интереса показују одређену нервозу и намеру да се озбиљно припреме за изборе", објашњава.

Када је у питању сукоб коалиционих партнера СПС и СНС, Ракић каже да су у питању мале чарке и подсећа да Вучић већ дуже време говори да га не бране сви довољно, а да у парламенту постоје посланици из коалиционих странака који реч нису проговорили годинама.

"Напредњаци имају само 92 своја посланика, Вучић и СНС се сад горко кају зашто су тако олако давали мандате неким странкама и неким људима, који су били терет и радили против власти чији су део", објашњава Ракић.

Он је убеђен да ће у СНС бити озбиљних промена, пре свега у посланичком саставу, што ће према његовој оцени представљати признање власти да тренутни сазив није добро радио.  

"Хајде да доживимо да се и ДС уједини" 

Уједињење Демократске странке требало би да буде завршено 15. децембра. Ракић каже да ће та партија уједињењем добити на угледу.

Повратак неких познатих чланова који су напустили странку незадовољни политиком странке, показаће да имају поверењу да су идеали и програм ДС свежи И да могу привуку нове људе, оцењује Ракић. Ипак, он не верује да ће ДС успети да на следећим изборима нешто озбиљније уради јер је, како каже, премало времена.

"Мене пре свега занима ко ће бити руководство ДС. Ако буду људи који су напуштали или због којих се напуштао ДС, онда од тога нема ништа", напомиње.  

Прочитајте ОВДЕ  шта је све изјавио Вучић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА