Најновије

СТРУЧЊАК ЗА БЕЗБЕДНОСТ УПОЗОРАВА! Оствариo се Путинов страх за Балкан: Ничу терористичке базе! Џихадисти се враћају у Босну после Сирије!

"Балкан је једна од главних мета радикалних исламиста и припадника Исламске државе, након слома у Сирији", сматра стучњак из области безбедности Џевад Галијашевић који наводи да се безбедносне службе у БиХ уопште не баве главном опасношћу, а то је стварање милитантних база на Балкану.

Стучњак из области безбедности Џевад Галијашевић (Фото: јутјуб)

Министар безбедности у Савету министара у техничком мандату БиХ Драган Мектић изјавио је крајем прошле недеље да нема информације о држављанима те земље који се налазе у камповима у Сирији, али да су за више десетина мушкараца који чекају повратак већ припремљени кривични поступци.

Како је рекао, због турске војне офанзиве у Сирији заустављен је процес повратка припадника бивше Исламске државе - 100 мушкараца и 160 жена са децом родом из БИХ, који су распоређени у три сиријска кампа.

Галијашевић подсећа да је руски председник Владимир Путин упозорио да се многи радикални исламисти и припадници Исламске државе, након слома у Сирији, пребацују у друге регионе са намером да тамо створе своје јаке базе.

"А једна од главних мета им је Балкан, актуелне безбедносне структуре у Сарајеву ништа не чине да се супротставе тој претњи. Они ништа нису чинили ни да се 360 фанатика из Босне сасвим легално, преко сарајевског, загребачког и бечког аеродрома 'неприметно' докопају ирачког и сиријског ратишта", тврди Галијашевић.

Према његовим речима, ти исти ратници су се "испред носа" Обавештајно-безбедносне агенције без проблема више пута враћали у Босну, регрутовали нове чланове и поново одлазили.

"Да заиста постоји озбиљна жеља да се пресече тај ланац, довољно је пресећи финансирање тероризма у БиХ, а то се и даље не дешава", каже Галијашевић, а као пример наводи да безбедносне службе ништа нису радиле да би спречиле одлазак бораца у Сирију, попут Инеса Миџића, који је у Сирији убијен у једном од америчких напада.

Галијашевић додаје да том списку треба додати и оне држављане БиХ које су заробиле регуларне снаге Сирије под командом Башара ал Асада и стотинак бораца под командом Нусрета Имамовића који су учествовали у окупацији Идлиба.

Професор Факултета безбедности у Београду Зоран Драгишић не сматра да су главна опасност по стабилност Балкана бивши борци Исламске државе.

Он каже да њихов повратак представља ризик, али да све земље Балкана имају крајње рестриктивне законе који се баве овом проблематиком.

Књигу “Мрежни рат против Срба” можете купити у књижарама Делфи, или наручити путем интернета на линку ОВДЕ. Читаоци из иностранства књигу могу наручити у електронском формату на линку ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА