Најновије

СДФ ТРАЖИ РЕАКЦИЈУ СВЕТСКИХ СИЛА: Курди тврде да Турци користе хемијско оружје против цивила у Сирији! На удару и деца!

Tурске оружане снаге користиле су међународно забрањено оружје на северу Сирије, изјавио је високи званичник Сиријских демократских снага (СДФ).

Турска војска је наставила са нападима на Курде (Фото: Јутјуб)

“Шта се догађа у Рас ал Ајну, Тал Абијаду, од 9. октобра до данас? Турска и њени плаћеници тамо и даље не поштују правила ратовања. Стигли смо до тачке у којој је Турска користила међународно забрањено оружје против нашег народа. Они су употребили ово оружје против више од 30 цивила, међу којима има и деце”, рекао је један од челника СДФ-а Абдулкарим Омар и додао да су Турци користили бели фосфор у нападима на курдске снаге и цивиле.

Међутим, упркос овим тврдњама представници Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) су одустали од истраге због наводне употребе белог фосфора, јер то не “спада у њихов домет”.

Копредседавајући за здравље и животну средину на северу Сирије Мустафа Јуан рекао је да је СДФ проследио све доказе међународним организацијама, као и светским амбасадама у Дамаску.

“Турска је у самоуправном региону североистока Сирије користила међународно забрањено оружје. Такође, осуђује покушаје Турске да сакрије овај злочин, као и намеру да ова земља спречи оснивање међународних органа, који би истражили цео случај”, додао је Омар.

Турска је 9. октобра започела офанзиву са циљем са створи “сигурну зону” на североистоку Сирије. Турска је 22. октобра пристала да заустави нападе на Курде, пошто је са Русијом постигла споразум о условима за “сигурну зону”.

Прочитајте ОВДЕ какво оружје Путин спрема против Американаца.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА